Szerző: Bizó Dániel

2005. február 2. 13:47

Az Inteltől kér segítséget az IBM

[Reuters] Az IBM az Intelhez fordult az SCO Group elleni jogi hadakozásra való felkészülésében. A Kék Óriás arra kérte a világ legnagyobb processzorgyártóját, hogy adja át minden, az SCO Grouppal vagy a Canopyval kapcsolatos iratát. A Canopy az SCO Group egyik fő befektetője. Korábban arra is fény derült, hogy a Microsoft támogatta az SCO-t Linux elleni háborújának megkezdésében.

Mint ismeretes, az SCO Group ötmilliárd dollárra perelte be az IBM-et, mivel az, az SCO állítása szerint, jogosulatlanul engedte meg szoftvermérnökeinek, hogy a Linux fejlesztéséhez olyan Unix forráskódokat is felhasználjanak, amelyek az SCO tulajdonát képezik. Az IBM természetesen tagadja a vádakat, és visszaperelte a törpecéget négy szabadalmának vélt megsértése miatt. Az IBM több mint harmincezer bejegyzett szabadalommal rendelkezik. Eközben a Novell azt állítja, hogy az SCO-nak nincsenek szabadalmi- és szerzői jogai, mivel azokat Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatala neki ítélte, és azóta sem adta el senkinek. Ezért az SCO beperelte az immár linuxos vállalatot is.

Az IBM azért fordult az Intelhez, hogy több információra tegyen szert az SCO követelésének megalapozottságával kapcsolatban. A két óriásvállalat a Linux legnagyobb támogatói közé tartoznak, mindketten tagjai az OSDL-nek (Open Computing Source Development Lab), amely a szabad forrású szoftverek, főként a Linux platform üzleti és kormányzati népszerűsítését végzi. A Linux atyja, Linus Torvalds is a szervezetnél dolgozik, mióta megvált a Transmetától.

Az Intel szóvivője, Chuck Mulloy elmondta, hogy hivatalos formában nem érkezett ugyan megkeresés, de a két cég képviselői tartják a kapcsolatot a témában. Az IBM szóvivői egyelőre nem kommentálták az eseményeket.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.