Szerző: Vörös Péter

2005. február 2. 13:36

Az Oracle az SAP leelőzését tervezi

[WSJ]Az Oracle nem rejti véka alá dédelgetett tervét, miszerint néhány éven belül leelőzi az SAP-t, a világ első számú vállalati szoftvergyártóját. Charles Phillips, az Oracle elnöke elmondta, hogy a PeopleSoft 10,3 milliárd dolláros akvizíciójának sikerét többek között az jelzi majd, hogy sikerül-e leelőzni a német céget a piaci részesedést tekintve.

A kihívás

A szakértők szerint az Oracle-nek sok tennivalója lesz célja eléréséhez. Míg a zászlóshajónak számító adatbázisszoftver üzletág továbbra is jól szerepel, a hagyományos vállalati folyamatokat (többek között a pénzügy-számvitelt, az erőforrás-tervezést és a gyártást) támogató alkalmazások piacán egyelőre nem ért el számottevő haladást a vállalat. Az AMR Research piackutató cég szerint ez utóbbi területen az SAP globális piaci részesedése 18 százalék, míg az Oracle részesedése a PeopleSoft felvásárlás után is csak 12 százalék.

Phillips elismerte, hogy az SAP pozíciói nagyon erősek a világ legnagyobb multinacionális vállalatai között a pénzügyi szoftvereket tekintve, de azt is megjegyezte, hogy a megnőtt Oracle gyakran szállít ugyanezen cégek részére humánerőforrás-szoftvereket, és jelen van azok üzemeiben és más részlegeiben.

SAP: nincs kommentár

"Szoros küzdelem lesz, de végső soron meg fogjuk előzni őket a piaci részesedés terén. Három-négy éven belül átvesszük az első helyet" -- mondta Phillips. Az SAP nem tett megjegyzést az Oracle terveihez: "Nem fűzünk kommentárt versenytársaink üzleti stratégiájához" -- mondta Markus Berner, az SAP szóvivője. Európa legnagyobb szoftvergyártója a múlt héten tette közzé éves eredményeit, a cég nettó nyeresége 22 százalékkal 1,3 milliárd euróra, a szoftverlicenc-eladások 10 százalékkal 2,4 milliárd euróra, míg a forgalom 7,5 milliárd euróra nőtt tavaly.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról