Szerző: Vörös Péter

2005. február 1. 13:28

A jelenlegi amerikai vízumrendszer káros a szoftveripar számára

Bil Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke kijelentette, hogy a 2001 szeptember 11-i terrortámadások hatására bevezetett szigorú amerikai vízumrendszer miatt jelentősen csökkent a külföldi diákok száma az amerikai egyetemek számítástechnikai tanszékein, ami közvetlenül fenyegeti az ország pozícióit a globális szoftveriparban. Bill Gates egyenesen katasztrofális csökkenésről beszélt.

[HWSW] Bil Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke kijelentette, hogy a 2001 szeptember 11-i terrortámadások hatására bevezetett szigorú amerikai vízumrendszer miatt jelentősen csökkent a külföldi diákok száma az amerikai egyetemek számítástechnikai tanszékein, ami közvetlenül fenyegeti az ország pozícióit a globális szoftveriparban. Bill Gates egyenesen "katasztrofális csökkenésről" beszélt.

A vállalatvezető szerint az ázsiai diákok száma 35 százalékkal esett vissza, "ami rendkívül rossz egy ilyen kulcsfontosságú területen, figyelembe véve hogy az USA hagyományosan a világ IQ-mágnese". A szakértők szerint a világ vezető nagyhatalma összességében továbbra is a legjobb posztgraduális programokat nyújtja.

Az amerikai egyetemek vezetői szintén aggódnak a külföldi diákok számának csökkenése miatt, ami mögött többnyire vízumproblémák állnak. Larry Summers, a Harvard Egyetem vezetője tavaly közölte, hogy az USA beláthatatlan előnyöktől esne el, ha a külföldi vezetők következő generációja máshol képezné ki magát.

Gates azt is kiemelte, hogy a feljövőben levő piacokon (így Indiában és Kínában) az egyetemi diákok mintegy 40 százaléka folytat műszaki tanulmányokat, míg az Egyesült Államokban ez az arány mindössze 4 százalék.

a címlapról