Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

EagleEye: egyedülálló magyar kémelhárító szoftver

Bodnár Ádám, 2005. január 31. 13:17
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

hirdetés
[HWSW] A régióban először Magyarországon mutatkozik be a több amerikai védelmi intézmény figyelmét is fölkeltő kémelhárító szoftver, az EagleEye -- nyilatkozta az MTI-nek Kaiser László a SaveAs Kft. technikai igazgatója. A hálózatba kötött gépek munkaállomásain és szerverein történő eseményeket naplózó, beavatkozó szoftver magyar-amerikai közös fejlesztés eredménye.

Az EagleEye v1.0 úgynevezett monitorozó szoftver, feladata, hogy a hálózatba kötött gépeken nyomon kövessen minden adatot és dokumentumot, lehetetlenné tegye illetéktelenek hozzáférését a bizalmas anyagokhoz, és leleplezze azokat a hozzáférési jogosultsággal rendelkezőket, akik a titkokat illetékteleneknek adják át. A tapasztalatok e téren azt mutatják, hogy az elektronikus kémkedés mögött ugyanis a közhiedelemmel ellentétben a legritkább esetben állnak külső behatolók, azaz crackerek, sokkal jellemzőbb, hogy a titok kiszivárgása valamely belső munkatárs hanyagsága, rosszabb esetben szándékos rosszindulata, árulása áll.

A SaveAs Kft. a szoftvertől a tavalyi csaknem 400 millió forintos forgalmának 20-30 százalékos megugrását reméli, hiszen az utóbbi évek tendenciái azt mutatják, hogy az elektronikus üzleti hírszerzés térnyerésével párhuzamosan a komoly titkokat őrző vállatok biztonsági kiadásai is jelentősen emelkednek -- mondta Kaiser László. Az igazgató szerint igazi áttörés jövőre csak azért nem várható, mert a költségvetési intézmények informatikai fejlesztési költségvetése a 2004-esnél is kurtább lehet az idén. Ez még akkor is rányomja bélyegét az értékesítési lehetőségekre, ha a szoftvernek tudomásunk szerint pillanatnyilag nincs helyettesítője a piacon, ezért beszerzésére elvileg közbeszerzést sem kell kiírni.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!