Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 31. 13:17

EagleEye: egyedülálló magyar kémelhárító szoftver

[HWSW] A régióban először Magyarországon mutatkozik be a több amerikai védelmi intézmény figyelmét is fölkeltő kémelhárító szoftver, az EagleEye -- nyilatkozta az MTI-nek Kaiser László a SaveAs Kft. technikai igazgatója. A hálózatba kötött gépek munkaállomásain és szerverein történő eseményeket naplózó, beavatkozó szoftver magyar-amerikai közös fejlesztés eredménye.

Az EagleEye v1.0 úgynevezett monitorozó szoftver, feladata, hogy a hálózatba kötött gépeken nyomon kövessen minden adatot és dokumentumot, lehetetlenné tegye illetéktelenek hozzáférését a bizalmas anyagokhoz, és leleplezze azokat a hozzáférési jogosultsággal rendelkezőket, akik a titkokat illetékteleneknek adják át. A tapasztalatok e téren azt mutatják, hogy az elektronikus kémkedés mögött ugyanis a közhiedelemmel ellentétben a legritkább esetben állnak külső behatolók, azaz crackerek, sokkal jellemzőbb, hogy a titok kiszivárgása valamely belső munkatárs hanyagsága, rosszabb esetben szándékos rosszindulata, árulása áll.

A SaveAs Kft. a szoftvertől a tavalyi csaknem 400 millió forintos forgalmának 20-30 százalékos megugrását reméli, hiszen az utóbbi évek tendenciái azt mutatják, hogy az elektronikus üzleti hírszerzés térnyerésével párhuzamosan a komoly titkokat őrző vállatok biztonsági kiadásai is jelentősen emelkednek -- mondta Kaiser László. Az igazgató szerint igazi áttörés jövőre csak azért nem várható, mert a költségvetési intézmények informatikai fejlesztési költségvetése a 2004-esnél is kurtább lehet az idén. Ez még akkor is rányomja bélyegét az értékesítési lehetőségekre, ha a szoftvernek tudomásunk szerint pillanatnyilag nincs helyettesítője a piacon, ezért beszerzésére elvileg közbeszerzést sem kell kiírni.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról