Szerző: Ady Krisztián

2005. január 31. 12:51

Másfél év börtönre ítélték a Blaster vírust író tinédzsert

Jeffrey Lee Parson
Jeffrey Lee Parson
[News.com] Hosszas tárgyalást követően végül 18 hónap börtönre ítélte a bíróság pénteken azt a 19 éves fiatalembert, aki egy új, MSBlast.B néven ismert férget szabadított még 2004 nyarán a világhálóra. Jeffrey Lee Parsont két héten belül letartóztatta a Szövetségi Nyomozóhivatal. A bíróság döntése alapján a tinédzsernek 10 hónap közmunkát is vállalnia kell.

Jeffrey Lee Parson már tavaly augusztusban beismerte bűnösségét. A minneapolisi fiatal az MSBlast eredeti változatának átírásával hozta létre az MSBlast.B férget, majd a kártékony program segítségével átvehette az irányítást a fertőzött gépek felett.

"Egy számítógépes féregvírus elküldése ártalmatlannak tűnhet, de a felhasználóknak okozott kár nagyon is valódi, mint ahogy a büntetés is valódi" -- nyilatkozta tavaly John McKay ügyész.

Az MSBlast.B vírus 2003. augusztus 11-én bukkant fel először a világhálón. A nem e-mailben, hanem hálózaton keresztül terjedő féreg egy, az NT-alapú Windows operációs rendszerekben található rendkívül súlyos, de a Microsoft által már javított biztonsági rést használt ki. A jelentős hálózati forgalmat generáló és a rendszerek többségét használhatatlanná tévő vírus egyetlen nap alatt 120 000 számítógépet fertőzött meg.

Az FBI és az amerikai titkosszolgálat által a vírus írójának kézre krítésére indított vizsgálat során a nyomozók az egyik olyan weboldal alapján jutottak el Parsonhoz, amelyikkel a féreg megpróbálta felvenni a kapcsolatot.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról