Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 31. 10:12

Megduplázta okostelefon-eladásait a Nokia

[HWSW] A Nokia tavaly több mint kétszeresére növelte okostelefon-eladásait, és összesen 12 millió ilyen készüléket szállított le -- jelentette be a finn vállalat szóvivője, aki azt is elmondta, hogy az eladások felülmúlták a vállalat várakozásait. Noha az okostelefonok egyre kelendőbbek, magas áruk miatt továbbra is csak a teljes mobiltelefon-piac 3 százalékát adják -- derül ki a Canalys piackutató cég adataiból.

A Canalys szerint 2004-ben világszerte 17,5 millió okostelefon került piacra, míg 2003-ban csupán 8,2 millió. A brit piackutató vállalat úgy becsüli, hogy a Nokia tavaly 11,5 millió okostelefont adott el, amely 66 százalékos piaci részesedés megszerzésére volt elég. A finn cég annak köszönheti jó szereplését, hogy sokkal erőteljesebben koncentrál az ilyen készülékekre, mint a vetélytársai.

Noha a mobiltelefon-piacon a Nokiát a Motorola és a Samsung követi, az okostelefonok szegmensében a finn cég mögött a második helyet a Fujitsu (7%) szerezte meg, a bronzérem pedig a Sony Ericssoné (6%) lett. E három gyártó okostelefonjaiban egyaránt a Symbian operációs rendszert használja. A Symbian okostelefon-piaci részesedése 82 százalék -- állítja a Canalys.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról