Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 27. 12:34

Csökkenő bevételről és nyereségről számolt be a Nokia

[HWSW] Bejelentette negyedik negyedéves és egész éves pénzügyi eredményeit a Nokia. A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója az árcsökkentések miatt látványosan zuhanó nyereségről számolt be. Az éves forgalom annak ellenére csökkent, hogy a cég rekordmennyiségű mobiltelefont adott el.

A negyedik negyedéves, 9 milliárd euró feletti forgalom ugyan 3 százalékkal felülmúlta a tavalyi év azonos időszakának szintjét, azonban a nettó eredmény 1,17 milliárd euróról 1,02 milliárd euróra esett vissza. A vállalat az év utolsó három hónapjában rekordmennyiségű, 66,1 millió mobiltelefont értékesített, ez éves szinten 19 százalékos javulás, azonban az árcsökkenések miatt az eladások értéke hat százalékkal visszaesett. Éves szinten a pénzügyi eredmények még inkább kiábrándítóak. A forgalom 2002-höz képest 1 százalékkal, 29,27 milliárd euróra csökkent, a nettó nyereség pedig 3,59 milliárd euróról 3,20 milliárd euróra esett vissza. A cég 2004-ben 207,7 millió mobiltelefont adott el, értékük azonban 12 százalékos visszaesést mutatott.

Jorma Ollila elnök-vezérigazgató elégedett vállalata negyedik negyedéves teljesítményével. A vezető szerint a negyedik negyedévben a rekordmennyiségű eladott mobiltelefon és a stabil árak, valamint a hálózati berendezéseket gyártó részleg jó teljesítménye miatt a Nokia a várakozásoknál jobb eredményeket ért el. "Az eladott készülékek száma a negyedik negyedévben és éves szinten is rekordot döntött, elsősorban a fejlődő piacokon, Dél-Amerikában, Oroszországban, Indiában és Kínában mutatott remek teljesítmény miatt. Az észak-amerikai eladások azonban kiábrándítóak voltak" -- mondta Ollila.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról