Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 27. 09:42

Intel: mit jelent a VIIV?

[News.com] Az amerikai Szabadalmi és Védjegyhivatalhoz (USPTO) benyújtott dokumentumokból úgy tűnik, az Intel hamarosan új márkanevet vezet be, azonban egyelőre csak találgatni lehet arról, mint is jelent a "VIIV". A USPTO-hoz beadott védjegykérelmek között szerepel az "Intel VIIV" és az "Intel Inside VIIV" szókapcsolat, valamint egy teljesen új emblémavázlat is. A védjegy Európában és Ázsiában is bejegyzés alatt áll. Magyarországon a viiv.hu domaint az Intel regisztrálta be, mégpedig 2005. január 21-én.

Az Intel lépéseit közelről figyelők szerint a VIIV több dolgot is jelenthet. Az egyik feltevés szerint a VIIV nem más, mint a római 6-os és 4-es számjegy egymás mellé írva, amely így 64-et mutat, ami esetleg a Pentium processzorokban hamarosan debütáló 64-bites kiegészítésekre utalhat. Természetesen a római 64 helyesen LXIV. Más vélemények szerint a VIIV valójában két római 5-ös, egymástól elválasztva. A két szám a hamarosan megjelenő kétmagos processzorokra utal. Vannak, akik szerint a kétmagos Intel chipek már nem Pentium 4, hanem Pentium 5 (Pentium V) néven kerülnek forgalomba. Utóbbi teóriát erősíti, hogy az emblémavázlaton öt nagyobb pont található, amelyek elkülönülnek a többitől.

Azonban az sem kizárható, hogy az Intel VIIV-nek semmi köze a PC-processzorokhoz, lehet hogy más területen -- például a kézi eszközökön vagy szórakoztató termékeken -- találkozunk majd az "Intel Inside VIIV" emblémával.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról