Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 26. 11:47

Bécs önkormányzata is Linuxra vált

[News.com] Bécs önkormányzata a második negyedév során megkezdi a nyílt forrású szoftverek bevezetését. A városi szervezeteknél összesen 16 ezer személyi számítógépet használnak, jelenleg Windows operációs rendszerrel és Microsoft Office 2000 irodai programcsomaggal. Az elkövetkező hónapok során a felhasználók választási lehetőséget kapnak, hogy kívánják-e az Office-t a nyílt forrású OpenOffice-ra, az operációs rendszert pedig Linuxra cserélni.

Az IT-vezetők szerint a PC-k közül mintegy 7500-on futhat probléma nélkül az OpenOffice és 4800-ra telepíthető Linux. A nyílt forrású szoftverek telepítését ingyen végzik el. Amely szervezetek vállalják az OpenOffice vagy a Linux használatát, azoknak a későbbiekben kevesebbet kell fizetniük az informatikai szolgáltatásokért, például a karbantartásért. Azok a felhasználók, akik áttérnek, kapnak ugyan terméktámogatást, de oktatást nem.

Bécs nem egy kereskedelmi Linux-disztribúció, például a Red Hat vagy a SuSE bevezetése mellett döntött, hanem teljesen saját változatot fejlesztett ki, amely a Debian alapjaira épül. A "Wienux" nevű rendszert úgy alakították ki, hogy megjelenésében a leginkább hasonlítson a Windowsra, emellett tartalmaz olyan elemeket is, amelyek a Debianból egyébként hiányoznak. Gillich elmondása szerint Bécs költségtakarékossági okok miatt döntött a Debian használata mellett.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról