Szerző: Budai Péter

2005. január 26. 14:09

Alaptalanok a pleykák: továbbra is minden Windows frissíthető az interneten

[News.com/WSJ/HWSW] A külföldi és magyar lapokban megjelent információkkal ellentétben a Microsoft a közeljövőben nem fogja ellehetetleníteni a nem jogtiszta Windowsok interneten keresztüli frissítését.

A redmondi cég annak érdekében, hogy csökkentse a világszerte tapasztalható illegális szoftverfelhasználást, módosítani fogja az oldaláról letölthető szoftverek és frissítések elérhetőségét. A széles körben elterjedt tévhittel ellentétben azonban ez csupán annyit jelent, hogy a letöltés előtt mindenkinek fel fogják ajánlani annak a lehetőségét, hogy ellenőrizze operációs rendszerének jogtisztaságát, később pedig mindenki számára kötelezővé teszik azt. Ez azonban csak egy pár kattintással elvégezhető ellenőrzési folyamatot jelent, a letöltések egyaránt elérhetők lesznek mindenki számára, attól függetlenül, hogy eredeti vagy kalóz Windowst használ-e.

Az igazság a letöltésekről és frissítésekről

Múlt ősz óta a vállalat folyamatosan teszteli azt az eszközét, mellyel el tudja dönteni egy adott Windows-változatról, hogy az eredeti-e. Mindeddig ez az ellenőrzés önkéntes alapon volt igénybe vehető, két hét múlva, február 7-én azonban a legtöbb letöltés előtt már kötelezővé válik Kínában, Norvégiában és Csehországban is. A rendszert elsőként az Egyesült Királyságban vezették be, még tavaly novemberben. A Microsoft közölte, hogy hamarosan húsz további országban is bevezetik az ellenőrzést.

Jelenleg még semmilyen megkülönböztetés nem éri azokat a felhasználókat, aki nem jogtiszta szoftverekkel rendelkeznek, azonban kérdéses, hogy ez meddig marad így. Hosszú távon egyértelműen az a Microsoft célja, hogy az illegális másolatokat használók ne tölthessék le a Windowshoz kiadott újdonságokat, azonban egyelőre nem tudni, mikor és hogyan zárják ki majd a kalózverziókat -- mondta el lapunknak Pozsony Balázs, a Microsoft Windows magyarországi termékmenedzsere.

A Windowsba épített automatikus frissítés (Automatic Update) várhatóan azután is működni fog, mivel ez automatikusan, a felhasználó közbeavatkozása és a Windows Download Center webhely meglátogatása nélkül tölti le a szoftverkomponenseket a számítógépekre. A kritikus hibák és biztonsági rések javításait is mindenki számára elérhetővé teszi majd a Microsoft.

Előny a jogtiszta Windowsok felhasználóinál

A kezdeményezés, ami a Windows Genuine Advantage névre hallgat, előnyöket is biztosít azok számára, akik ellenőrzik szoftverük jogtisztaságát. Mindenki, aki vállalkozik a vizsgálatra, ingyen szoftvereket és különféle kedvezményeket vehet igénybe. A programban résztvevők segítségét a Microsoft közel 450 dollár összértékben honorálja a következő szoftverekkel és kedvezményekkel:

  • Microsoft Photo Story 3 for Windows
  • Winter Fun Pack 2004
  • Ötven százalék kedvezmény egyes MSN játékok árából
  • A Microsoft Office OneNote 2003 hat hónapos próbaverziója
  • Ötven százalék kedvezmény Windows SharePoint Services webes megjelenésének licencéből
  • Ötven százalékos engedmény a Microsoft List Builder szolgáltatás árából
  • Harminc százalék engedmény az új Microsoft Office Outlook Live szolgáltatás árából

Amikor a redmondi szoftveróriás tavaly elindította a Windows Genuine Advantage programot, hogy a felhasználók leellenőrizhessék operációs rendszerük jogtisztaságát, mindössze húszezer érdeklődőre számított, ezzel szemben egy hónap alatt több mint nyolcszázezren voltak kíváncsiak saját szoftverük eredetére.

Ebből is látszik, hogy a Windows-tulajdonosokat valóban érdekli operációs rendszerük eredete: eddig közel 8 millió embert kértek fel arra, hogy vegyen részt a programban, és már 5 millióan éltek is a felkínált lehetőséggel. Lazar hozzátette, hogy az érdeklődőket nem is kellett különösebben bíztatni a részvételre. "Egyre többet fogjuk reklámozni a programot, hogy tovább növeljük a résztvevők számát. Az emberek szeretik, ha ingyen juthatnak hozzá valamihez" -- tette hozzá.

Terjeszkedik az eredetiséget vizsgáló program

Korábban a Microsoft csak angol nyelvű szoftverekhez tette elérhetővé a Genuine Advantage kezdeményezést, de most már összesen huszonöt világnyelven elérhető el a szolgáltatás. Ezentúl az angol, az egyszerűsített kínai (Szingapúr), a tradicionális kínai (Hong Kong), a norvég és a cseh nyelvű szoftvereken túl további húsz nyelv szoftverváltozataira is kiterjed a program.

Ezekben az országokban bárki, aki illegális Windowszal rendelkezik, kedvezményesen lecserélheti azt egy eredeti példányra, ám hogy mennyiért, az országonként változó: a kedvezmény összege 10 és 150 dollár között mozog. A Genuine Advantage programban történő részvételhez -- amit elsősorban otthoni felhasználók és kisvállalatok számára találtak ki -- el kell látogatni a Microsoft Download Center honlapra, ahonnan az eredeti Windows termékek igényelhetőek.

Ezt követően a felhasználótól megkérdezik, hogy szándékában áll-e meglévő operációs rendszerének eredetiségét megvizsgálni. Ezt a Windows újraaktiválásával ellenőrzik le, ami a számítógép hardverprofiljának segítségével, valamint egy 25 karakteres kódsor megadásával történik meg.

Még mindig sok gondot okoznak a kalózszoftverek

A kalózszoftverek folyamatos problémát jelentenek az szoftvercégeknek, és ezzel együtt természetesen a Microsoftnak is. Egy, a Business Software Alliance (BSA) által készített elemzés szerint a szoftverkalózkodás okozta kár éves szinten 29 milliárd dollárt tesz ki. A Microsoft nem tett közzé adatokat arról, hogy mekkora bevételkiesést okoz számára a probléma, de biztosan több milliárd dollárról van szó, ha az elmúlt évtizedet vesszük figyelembe.

A szoftvervalidálás csak része annak a kezdeményezésnek, ami a felhasználók továbbképzésére és a termékek továbbfejlesztésére irányul, a közös cél a szoftverkalózkodás visszaszorítása és a rendszerek biztonságának maximalizálása.

A Directions on Microsoft elemzője, Michael Cherry szerint a Microsoftot méltatlanul érik vádak a programmal kapcsolatosan. Hasonlata szerint ha valaki például egy hamis Rolex karórát vásárol, esélye sincs arra, hogy azt egy hivatalos Rolex márkaboltban ingyen kijavítsák neki. Azonban a hasonlat egy ponton helytelen, hiszen azáltal, hogy egy óra eltörik, még nem kerül veszélybe a szomszédságában található többi időmérésre alkalmas eszköz. Márpedig egy foltozatlan rendszer a hálózat segítségével könnyedén megfertőzheti környezetét, és lassíthatja azok működését.

Véleménye szerint ez sokkal inkább azoknak a felhasználóknak a hibája, akik még mindig elavult, vagy már nem támogatott operációs rendszereket használnak, amelyekhez már nem érhetőek el a legfrissebb biztonsági javítások.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról