Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 24. 15:52

Új AMD processzorok: Toledo, Windsor, Manila

Egy eredetinek tűnő, az AMD közeljövőre vonatkozó terméktervét tartalmazó prezentáció szerint a vállalat az év második felében kezdi meg kétmagos asztali processzora, a Toledo fejlesztési kódnevet viselő chip mintapéldányainak gyártását. A chip a már jól ismert Socket939 foglalatba illeszkedik és már támogatja az SSE3 utasításkészletet. Hogy a Toledo pontosan mikor kerül piacra, az nem derül ki a dokumentumból, az azonban látszik, hogy az asztali chipek családjában elsőként az Athlon 64 FX sorozat vált kétmagos kivitelre, az alsóbb termékkategóriák csak legkorábban 2006-tól lesznek ilyen felépítésűek.

[HWSW] Egy eredetinek tűnő, az AMD közeljövőre vonatkozó terméktervét tartalmazó prezentáció szerint a vállalat az év második felében kezdi meg kétmagos asztali processzora, a "Toledo" fejlesztési kódnevet viselő chip mintapéldányainak gyártását. A chip a már jól ismert Socket939 foglalatba illeszkedik és már támogatja az SSE3 utasításkészletet. Hogy a Toledo pontosan mikor kerül piacra, az nem derül ki a dokumentumból, az azonban látszik, hogy az asztali chipek családjában elsőként az Athlon 64 FX sorozat vált kétmagos kivitelre, az alsóbb termékkategóriák csak legkorábban 2006-tól lesznek ilyen felépítésűek.

A 2006-os év amúgy is izgalmasnak ígérkezik az AMD háza táján, ekkor jelenik meg ugyanis a kétmagos "Windsor", amely már támogatja a DDR2 memóriamodulokat. A chiphez új foglalat is dukál, amelyre a dokumentumban "Socket M2" néven hivatkozik az AMD. Ez a jelenleg napvilágot látott pletykák szerint 1207 kivezetéssel rendelkező processzorok fogadására képes. A Windsorban helyet kap a Pacifica virtualizációs technológia, valamint egy eddig még nem részletezett biztonsági megoldás is.

A Windsorral egyidőben érkezik a középkategóriás "Orleans" magos AMD processzor, amegy egymagos felépítésű, de szintén kétcsatornás DDR2-vezérlőt tartalmaz, valamint virtualizációs és biztonsági technológiákkal is ellátják majd. 2007-ben már a legalsó árkategóriás Sempron chipek is támogatni fogják a DDR2 memóriákat, mégpedig a "Manila" kódnevű chip révén, amely szintén Socket M2 foglalatba illeszkedik majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról