Szerző: Budai Péter

2005. január 21. 09:57

A Microsoft a Bloombergre pályázik?

Egyre több forrás véli úgy, hogy a Microsoftot komolyan foglalkoztatja a gazdasági szolgáltatásokat kínáló Bloomberg felvásárlása. A legújabb hírforrás Bill Evjen, aki amellett, hogy a szoftveróriás MVP-je (Most Valuable Professional) és regionális igazgatója, egyben a Bloomberg riválisának számító Retuters technikai igazgatója is.

[HWSW] Egyre több forrás véli úgy, hogy a Microsoftot komolyan foglalkoztatja a gazdasági szolgáltatásokat kínáló Bloomberg felvásárlása. A legújabb hírforrás Bill Evjen, aki amellett, hogy a szoftveróriás MVP-je (Most Valuable Professional) és regionális igazgatója, egyben a Bloomberg riválisának számító Retuters technikai igazgatója is.

A Microsoft a gazdasági szolgáltatások piacát kóstólgatja?

Az ügylet eredményeképpen a Microsoft megvetné a lábát a pénzügyi szolgáltatások piacán, ami a banki és tőzsdei rendszerek révén jelentős bevételeket jelenthet. A Microsoft azonban jó kapcsolatot tart fent a Reutersszel is, akik partnerként vesznek részt a szoftveróriás legújabb Windows Server Rendszer technológiáinak éles körülmények között történő tesztelésében is. A Bloomberg megvásárlásával a Microsoft vélhetően a Reuters ellenfelévé válna a gazdasági szolgáltatások piacán.

Michael Bloomberg már tudatta a világgal, hogy szándékában áll a cég értékesítése és a gazdasági szférában köztudottnak számít, hogy a Microsoft az érdeklődők között található. A New York Post idézett egy meg nem nevezett Microsoft vezetőt is, aki szerint "fel kéne minket [M. Bloombergnek] hívnia. Biztosan kitalálnánk valamit."

Folyik a harc a Bloombergért

A Bloomberg megvételével a szoftveróriás meglehetősen sokat nyerne. A vállalat tavaly 3,5 milliárd dolláros profitot termelt, valamint általa a Microsoft beléphetne a gazdasági szolgáltatások piacára, ami alapvetően az információ gyors és megbízható szállításáról szól. Ezáltal a vállalat a jelenlegi szoftvergyártó tevékenységét jelentősen kiterjeszthetné, ami az MSNBC, a Microsoft TV szolgáltatásának erődödését is jelentené -- így már akár a CNBC ellenfelévé is válhatna.

Ugyancsak a lépés mellett szól, hogy nőnének a Microsoft erői azon a piacon, amelyet jelenleg az IBM és a Sun megoldásai uralnak. A gazdasági szolgáltatások legnagyobb része Sun Solarison és Linuxon fut. A Bloomberg megvásárlásával ez jelentősen megváltozhatna.

Jelenleg még teljesen bizonytalan a Bloomberg felvásárlása, azonban nagy valószínűséggel a Microsoft mostanában nem fog 10 milliárd dollárt áldozni egy ilyen ügyletre, helyette a partneri kapcsolat megerősödése várható. Ugyanakkor a pletykák a lehetséges vevők között említik a Thomsont és a GE-t is, márpedig ha a Bloomberg tényleg vevőt keres, akkor találni is fog.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról