Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 20. 12:48

Kiábrándító előrejelzést tett közzé az eBay

Noha az eBay internetes aukciós portált üzemeltető vállalat a negyedik negyedévben 44 százalékkal emelkedő forgalomról számolt be, a cég nem érte el a Wall Street előrejelzéseit és az elemzői várakozásoknál gyengébb előrejelzést tett közzé, így a részvényárfolyama 12 százalékkal zuhant.

[HWSW] Noha az eBay internetes aukciós portált üzemeltető vállalat a negyedik negyedévben 44 százalékkal emelkedő forgalomról számolt be, a cég nem érte el a Wall Street előrejelzéseit és az elemzői várakozásoknál gyengébb előrejelzést tett közzé, így a részvényárfolyama 12 százalékkal zuhant.

A cég negyedéves bevétele 935,8 millió dollár volt, amely még a saját várakozásokat is felülmúlta. A nettó profit 205,4 millió dollárt, azaz részvényenként 30 centet tett ki, szemben a megelőző év azonos időszakában elért 142,5 millió dollárral. Az egyszeri tételeket leszámítva az eBay részvényenkénti eredménye 33 cent volt, 1 centtel alacsonyabb, mint az elemzői konszenzus.

A teljes tavalyi pénzügyi évben az eBay 51 százalékkal 3,27 milliárd dollárra növelte a forgalmát, miközben a nettó nyeresége 778,2 millió dollárra, azaz részvényenként 1,14 dollárra duzzadt. Egy évvel korábban a vállalat 2,17 milliárd dollár bevételt és 441.8 millió dollár nyereséget ért el. Az idei évre az eBay 4,25-4,35 milliárdos forgalmat és részvényenként 1,48-1,52 dollár profitot vár. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők átlagosan 4,37 milliárd dollár bevételt és részvényenként 1,61 dollár eredményt prognosztizáltak.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról