Szerző: Ady Krisztián

2005. január 20. 10:39

Mini merevlemezeket dob piacra a Western Digital is

[Clubic.com] A nagyobb merevlemezgyártók közül talán utolsóként a Western Digital is bejelentette , hogy miniatűr, mobil eszközök számára fejlesztett merevlemezeket dob piacra 2005 második negyedévében. Az 1 hüvelykes merevlemezeket hordozható audiolejátszókban, digitális kamerákban, de akár fejlettebb mobiltelefonokban is használhatják az adatok tárolására.

[Clubic.com] A nagyobb merevlemezgyártók közül talán utolsóként a Western Digital is bejelentette, hogy miniatűr, mobil eszközök számára fejlesztett merevlemezeket dob piacra 2005 második negyedévében. Az 1 hüvelykes merevlemezeket hordozható audiolejátszókban, digitális kamerákban, de akár fejlettebb mobiltelefonokban is használhatják az adatok tárolására.

A Western Digital első mini merevlemeze 6 gigabájtnyi adatot tárolhat el és elsőként egy Compact Flash Type II bővítőkártyába építve kerül majd piacra. A hatalmas kapacitású "memóriakártyát" kézi számítógépekben és CF-kártyát fogadó digitális fényképezőgépekben használhatják előnyösen.

A WD miniatűr merevlemeze fejlett energiatakarékos funkciókat is támogat, fordulatszáma 3600 percenként, átlagos hozzáférési ideje pedig 12 ms, mely jónak mondható ezen a piacon. A Western Digital mellett már a Hitachi, a Seagate és a Toshiba is szállít ilyen mini merevlemezeket a készülékgyártók számára.

A vállalat korábban perrel fenyegette meg a mini merevlemezeket gyártó Cornice-t, miszerint utóbbi cég megsérti a WD szabadalmait, jogosulatlanul használja technológiáit. A Western Digital kártérítést kért minden egyes eladott Cornice merevlemez után.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról