Szerző: Ady Krisztián

2005. január 19. 16:08

Két év alatt meghúszszorozódhat az online értékesített dalok száma

A Reuters összesítése és az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) szervezet adatai alapján több mint 200 millió dalt értékesítettek 2004-ben az online zeneboltok és áruházak világszerte, tízszer többet, mint egy évvel korábban. A növekedés töretlen: ez a szám idén akár meg is duplázódhat.

[HWSW] A Reuters összesítése és az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) szervezet adatai alapján több mint 200 millió dalt értékesítettek 2004-ben az online zeneboltok és áruházak világszerte, tízszer többet, mint egy évvel korábban. A növekedés töretlen: ez a szám idén akár meg is duplázódhat.

Az iTunes és a Napster mellett napjainkban még legalább 230 online zeneboltot lehet elérni az interneten keresztül, négyszer többet, mint 2003-ban, az általuk kínált dalok száma pedig egymillió felett van, mely kétszer több az egy évvel ezelőtti kínálatnál. A Jupiter piackutató cég becslése szerint a 330 millió dolláros online zeneletöltő-piac idén akár a kétszeresére is nőhet.

A zeneipar számára igen kedvezőek lehetnek ezek a hírek, s talán lassan a legelvetemültebb ellenzők is belátják végre, hogy az online zeneárusítás nem csak ismertséget, hanem komoly bevételeket is hozhat a zenészek számára. "A legnagyobb kihívás mindig is az volt, hogy könnyebb legyen a digitális zenét megvásárolni, mint ellopni" -- nyilatkozta az IFPI elnöke és vezérigazgatója, John Kennedy. "2005-től, amint a legálisan letöltött digitális zene beköltözik a fogyasztók mindennapjaiba, ez az álom valóra válik."

A zeneletöltő szolgáltatások sikeréhez feltehetőleg hozzájárult az a nem kevesebb mint hétezer per is, melyet az illegális állománymegosztók ellen indítottak világszerte, melynek köszönhetően a korábban rendületlenül növekvő állománymegosztó szolgáltatások jelenleg stagnálni látszanak, tartalom nélkül ugyanis ezek a hálózatok nem érdekes a felhasználók számára.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról