Szerző: Ady Krisztián

2005. január 19. 11:50

Hamarosan itt az Athlon 64 processzorok következő generációja

Több forrásra hivatkozva a Clubic.com nyilvánosságra hozta, hogy az AMD hamarosan újabb revíziójú maggal ellátott Athlon 64 processzorokat dobhat piacra, melyek átdolgozott memóriavezérlőt kaptak, valamint egy új technológiai eljárásnak köszönhetően jelentősen kevesebb hőt termelhetnek.

[HWSW] Több forrásra hivatkozva a Clubic.com nyilvánosságra hozta, hogy az AMD hamarosan újabb revíziójú maggal ellátott Athlon 64 processzorokat dobhat piacra, melyek átdolgozott memóriavezérlőt kaptak, valamint egy új technológiai eljárásnak köszönhetően jelentősen kevesebb hőt termelhetnek.

Az úgynevezett "Dual Stress Liners" feszített szilícium technológiát alkalmazó gyártástechnológiának köszönhetően az E0 revíziójú, 90 nanométeres csíkszélességgel létrehozott, SSE3 utasításkészletet is támogató processzorok maximális hőtermelése körülbelül 24 százalékkal csökkenthető. Ennek megfelelően a jelenleg 130 nanométeres technológiával készülő, 3800+ és 4000+ jelölésű AMD64 processzorok maximálisan 89 W-nyi hőtermelése 67 W-ra csökkenhet. A kevesebb elvezetendő hőmennyiség csendesebb hűtést, vagy azonos hűtési rendszer mellett magasabb órajel elérését teszi lehetővé a vállalat számára.

Az E0 processzormaggal ellátott processzorok DDR2-támogatásáról egyelőre továbbra sincs hír, noha a vállalat áttervezett, továbbfejlesztett memóriavezérlőt épített be legújabb processzormagjába. A fejlesztések valószínűleg kimerülnek a DDR400 memóriamodulokkal kapcsolatos kompatibilitási problémák orvoslásában. Az új magra épített processzorok már maximálisan támogatni fogják a "kétoldalas" memóriamodulokat is, tehát 4 bankot támogat majd a processzorba épített memóriavezérlő memória csatornánként DDR400-as tempó mellett, míg korábban két "kétoldalas" modul használata esetén meg kellett elégednünk a maximum DDR333-nak megfelelő teljesítménnyel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról