Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 17. 14:33

Húszezer kéretlen e-mail a bizonyíték

A Microsoft polgári pert indított két férfi ellen, akik többmillió kéretlen reklámlevéllel terhelték meg a világhálót, köztük a Hotmail-előfizetők postaládáját. A vád szerint a Texasi Egyetem diákja, Samuel Pitylak, valamint Mark Trotter több fedőcéget alapítottak, amelyek együttes spamtermelése a negyedik legnagyobb a világon.

[HWSW] A Microsoft polgári pert indított két férfi ellen, akik többmillió kéretlen reklámlevéllel terhelték meg a világhálót, köztük a Hotmail-előfizetők postaládáját. A vád szerint a Texasi Egyetem diákja, Samuel Pitylak, valamint Mark Trotter több fedőcéget alapítottak, amelyek együttes "spamtermelése" a negyedik legnagyobb a világon.

A kéretlen levelek megtévesztő tárgysorral kerültek kiküldésre és nem tájékoztatták a címzetteket arról, hogy hirdetést tartalmaznak. Egyes levelek olyan szolgáltatásokat kínáltak, amelyek nyújtására a vádlottaknak nem volt joga. Bizonyos üzenetek személyes adatokat kértek a címzettektől, ezeket az adatokat a vádlottak később értékesítették. A Microsoft több mint 20 ezer e-mailt csatolt bizonyítékul az ügyhöz, amelyek Pitylaktól és Trottertől származtak és amelyek fennakadtak a cég spamszűrőin.

Pitylak és Trotter jelentős büntetés előtt áll, amennyiben a bíróság kimondja, hogy megsértették a spamtörvényt, ugyanis a jogszabály alkalmanként -- levelenként -- akár 250 dolláros büntetést is megenged, azonban az összeg nem haladhatja meg a 2 millió dollárt (~370 millió forintot). A két vádlott ellen emellett büntetőjogi per is indulhat megtévesztés, valamint személyes adatok illetéktelen kezelése miatt. A büntetés ezekben az esetekben dollárszázezreket tehet ki.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról