Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 13. 10:32

Nokia N-Gage: kettőből semmi

Az ELSPA (Entertainment & Leisure Software Publishers Association) a továbbiakban nem hozza nyilvánosságra a Nokia N-Gage játékok népszerűségi listáját. A szervezet továbbra is elkészíti a rangsort, azonban nem publikálja, ugyanis az "szinte senkit sem érdekel".

A Nokia N-Gage közel sem nevezhető a finn gyártó sikertörténetének. A kifejezetten játékra kialakított mobiltelefont a vállalat a Nintendo Game Boy piaci ellenfelének szánta, azonban a termék sose váltotta be a hozzá fűzött várakozásokat. Az első N-Gage 2003 októberében jelent meg a piacon, és tökéletes bukás volt, még a Nokia is elismerte, hogy az értékesítési adatok csalódást okoztak, annak ellenére, hogy a legnépszerűbb játékfejlesztők álltak az N-Gage mögé, és olyan szoftverek jelentek és jelennek meg rá, mint a Tomb Raider vagy a Sims.


Nokia N-Gage QD

A készülékből végül tavaly tavasszal piacra került egy új változat, azonban úgy tűnik, ez sem ért el az elődjénél nagyobb sikert, noha a Nokia több bosszantó apróságot kijavított. Az N-Gage utódát már nem kell szétszerelni a játékok cseréjéhez, illetve telefonáláskor a készüléket nem kell az élére fordítani. Az N-Gage QD emellett kisebb és könnyebb is, mint az elődje, ennek ellenére nem sokkal népszerűbb. Miközben a Nintendo Game Boy Advance és a Nintendo DS valósággal hasít a piacon, és a PlayStation Portable-ből nem tud elegendő mennyiséget szállítani a Sony, az N-Gage a polcokon porosodik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról