Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 12. 14:04

Az iWork nem szegte kedvét a Microsoftnak, továbbra is lesz Office for Mac

[HWSW] Noha az Apple bejelentette saját fejlesztésű irodai szoftvercsomagját, a Microsoft nem adja fel a Mac gépeken futó Office-szal kapcsolatos terveit. A redmondi cég szerint az Office for Mac népszerűségre egyre növekszik.

Az iWork az Office végzete?

Steve Jobs, az Apple Computer elnök-vezérigazgatója a tegnap kezdődött MacWorld Expón jelentette be, hogy cége iWork néven saját irodai programcsomagot ad ki. A csomag része lesz a vállalat által fejlesztett Pages szövegszerkesztő, valamint a két éve bemutatott Keynote prezentációs szoftver új verziója is. "Az iWork egy olyan termék, melyet teljesen az alapoktól építettünk fel, hogy a Mac OS X minden előnyét kihasználhassa" -- mondta Steve Jobs. Az iWork ára csupán 79 dollár lesz.

Az iWork az lehet az Office számára, ami a Safari volt az Internet Explorer számára. Amikor az Apple kiadta ingyenes webböngészőjét, a Microsoft leállította a böngészőjének további fejlesztését.

A programcsomagnak tehát minden esélye megvan arra, hogy kitúrja piaci pozícióiból a Microsoftot, amelynek Office csomagja Mac gépeken is igen elterjedtnek számít. A Microsoft azonban nem tart az iWorktől. A redmondi cég állítása szerint az Office 2004 for Macből három hónap alatt több fogyott, mint az előző változatból fél év alatt. A cég képviselője elmondta, hogy már javában zajlik a következő verzió fejlesztése. A Microsoft rendszerint 18-24 havonta frissíti az Office for Macet. A legutóbbi kiadás 2004 májusában debütált.

Új funkciók a régi szoftverben

A redmondi cég ígérete szerint az Office felhasználói addig sem maradnak újdonság nélkül: az év második felében a cég az Office 2004-hez egy ingyenesen elérhető bővítőcsomagot bocsát ki, amely hibajavításokon túl számos újdonságot tartalmaz, például jobb együttműködést az Exchange és Outlook szerverekkel. "Az Office 2004 bejelentése utáni fél évben sok ügyfelünktől hallottuk, hogy jobb Exchange-támogatásra van szüksége. Meghallgattuk őket, és megcsináltuk" -- mondta Roz Ho, a Macintosh Business Unit vezetője.

A Microsoft emellett azt is ígéri, az Office a frissítés után jobban együttműködik a Tiger kódnevű Apple operációs rendszerrel, főképp annak Spotlight keresőjével. A Microsoft és az Apple együttműködnek annak érdekében, hogy a Spotlight biztosan jól tudjon az Office dokumentumaiban keresni.

Új MSN Messenger

Az Office mellett a Microsoft gőzerővel fejleszti az MSN Messenger 5-ös változatát is Mac számítógépekre, ennek a programnak a megjelenése idén ősszel várható. Az MSN Messenger 5 már képes lesz a vállalati azonnali üzenetküldő szerverekkel kommunikálni, és a felhasználók privát, illetve vállalati üzenetküldő hálózatokhoz egyaránt csatlakozhatnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról