Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Január hatodikán eltűnt a netről a Win32/Sober.I féreg

Ady Krisztián, 2005. január 12. 11:55
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Meglepő adatokat szolgáltat az Eset NOD32 víruslaborja: a hosszú ideig listavezető Win32/Sober.I féreg január hatodika óta nem ad életjelet magáról, a féreg hipp-hopp eltűnt az internetről. A féreg eltűnése főként azért meglepő, mert az antivírus cégek nem számoltak be arról, hogy a féreg csak korlátozott ideig működne.

hirdetés
[HWSW] Meglepő adatokat szolgáltat az Eset NOD32 víruslaborja: a hosszú ideig listavezető Win32/Sober.I féreg január hatodika óta nem ad életjelet magáról, a féreg hipp-hopp eltűnt az internetről. A féreg eltűnése főként azért meglepő, mert az antivírus cégek nem számoltak be arról, hogy a féreg csak korlátozott ideig működne.

Az esetből kiindulva elgondolkodtató, hogy az egyes férgek milyen egyéb -- esetleg adatainkat adott időpontban tönkretevő -- funkcióira nem figyelmeztetnek minket az antivírus cégek. További érdekesség, hogy egyes antivírus cégek vírusleírásaihoz tartozó riadófokozat még mindig magas, ha a Sober.I-ről van szó, holott ma már csak azok a gépek fertőzhetnek, amelyeknél a rendszerdátum a ténylegesnél legalább egy héttel korábbira van állítva, tehát egyes cégek egyszerűen észre sem vették, hogy a féreg már nem fertőz tovább.

A Sober.I eltűnésének magyar vonatkozása is van: a több millió levelesládát üzemeltető csehországi Seznam NOD32 statisztikája szerint a fertőzési listán az első helyet a Zafi.B féreg vette át.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.