Szerző: Ady Krisztián

2005. január 12. 14:02

ExpressCard: kisebb, gyorsabb alternatíva a kiöregedő PCMCIA-kártyákra

[News.com] Nemcsak notebookokban, hanem PC-kben is használható, a jelenleg alkalmazott PCMCIA-kártyáknál jóval kisebb, mégis kétszeres sebességű lehet a többek között Microsoft, Intel és Dell támogatásával készülő ExpressCard bővítőkártya. Az új kártyával jelentősen gyorsulhatnak a mobil készülékekhez csatlakoztatott adattároló eszközök, akár HDTV-adások vételére is alkalmas tv-kártyák készíthetők, de az újabb, gyorsabb vezeték nélküli hálózati adapterek sebessége is gyorsulhat.

A jelenlegi PC-kártyáknál 50 százalékkal kisebb ExpressCard felületén egy narancs nyúl sziluettje jelzi majd a jelentős sebességnövekedést, melyet nemcsak a notebook-felhasználók, hanem az asztali PC-k tulajdonosai is kamatoztathatnak majd. A fenti vállalatok célja egy olyan új formátum kidolgozása a következő 10 évre, mely a PC-khez is használható megoldásokat nyújthat, ezek telepítéséhez pedig nem kell majd leszednünk a házunk oldallapját.

Az első ExpressCard bővítőrést támogató lapkák még ebben a hónapokban megjelenhetnek, elsőként az Intel készít majd chipeket ezekhez a bővítőkártyákhoz. A PCMCIA-kártyák azonban nem az egyetlen elérhető bővítési felületet nyújtják a notebookokhoz és asztali gépekhez, ma már szinte minden számítógépben megtalálhatók a nagy adatátviteli sebességet nyújtó USB 2.0, esetleg FireWire (IEEE 1394) portok.

Az ExpressCard bővítőréseket úgy tervezték, hogy két adatátviteli technológiát támogassanak, ezek közül az egyik az USB, a másik pedig a PCI Express felület, mely utóbbi előnyeit elsősorban grafikus gyorsítók aknázhatják ki.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról