Szerző: Ady Krisztián

2005. január 10. 14:43

Gyorsabb kétrétegű írást tesz lehetővé a Plextor legújabb DVD-író firmware-je

[Digit-Life] A Plextor és a Buffalo közösen jelentette be, hogy 2005. márciusától lesznek kaphatók azok a DVD-írók, melyek egy új firmware, belső program segítségével új sebességrekordokat állíthatnak fel a kétrétegű lemezek írása során. A PX-716A modell hatszoros sebességgel lesz képes megírni a DVD+R DL (Dual Layer, kétrétegű) lemezeket, míg a DVD-R DL lemezeket 2x-es sebességgel is képes lesz kezelni.

Az új firmware-t nemcsak a Plextor PX-716A DVD-író kaphatja meg, hanem a PX-716SA és PX-716UF készülékek is, valamint a Buffalo DVM-DM16FBS és DVM-DM16U2 DVD-íróit is frissítik erre a verzióra. Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy a gyorsabb írást lehetővé tévő alapprogramot külön le lehet-e majd tölteni.

A kétrétegű DVD-lemezek kétszer annyi adatot tárolhatnak egyetlen oldalon, mint a már elterjedt, 4,7 gigabájtos médiumok. A kétrétegű DVD-lemezek körülbelül 8,5 gigabájtnyi adatot rögzíthetnek anélkül, hogy a lemezt meg kellene fordítani a lejátszóban, vagy a PC-s meghajtóban.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról