Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 10. 10:23

Rekordot döntött a TSMC és a UMC tavalyi forgalma

[WSJ] Rekordot döntött a két legnagyobb szerződéses chipgyártó, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) és a United Microelectronics Corp. (UMC) tavalyi forgalma, azonban a decemberi eredmények némileg kiábrádndítóak, a félvezetőpiac telítettségét jelzik.

A TSMC 2004-es bevétele 255,99 milliárd tajvani dollárt -- 8 milliárd amerikai dollárt -- tett ki, ez éves szinten 27 százalékos növekedést jelent. A TSMC korábbi legjobb éve 2003 volt, akkor 201,9 milliárd tajvani dollár bevételt könyvelhetett el. A UMC 2004-es forgalma 117,31 milliárd tajvani dollár volt, ez a megelőző évhez képest 38 százalékos ugrást jelent.

A decemberi forgalom mindkét vállalatnál visszaesett a novemberihez képest, ugyanis az ügyfelek a túlkészletezés miatt csökkentették megrendeléseiket. Szakértők szerint a raktárkészlet-korrekció hatásai az idei első félévben végig érezhetőek lesznek.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról