Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 6. 13:37

Webszerver a pénzérmén

[HWSW] A Sun Microsystems kutatói egy egészen apró webszervert fejlesztettek ki, amely nem csupán méretével hívja fel magára a figyelmet, hanem biztonságával is. A negyeddolláros méretű eszköz ugyanazt az SSL titkosítást használja, amely például az online áruházak biztonságát is garantálja.

A Sizzle névre hallgató eszköz egy 8-bites processzorból, 128 kilobájt flash memóriából és 4 kilobájt RAM-ból áll. A vállalat szerint a Sizzle apró méreteiből kifolyólag gyakorlatilag bármilyen eszközbe beépíthető, például otthoni elektronikai berendezésekbe, de a legígéretesebb felhasználási területe az iparban vagy a mezőgazdaságban lehet, mégpedig távolról leolvasható műszerek, szenzorok, akár orvosi eszközök alkatrészeként. A Sizzle-t tartalmazó berendezéseket távolról, akár az internetről is biztonságosan lehetne felügyelni, adataikat kiolvasni.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról