Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 6. 12:59

Svéd szoftverfejlesztő vállalatot vett a BEA

[News.com] A BEA Systems bejelentette, hogy megvásárolta a telekommunikációs szoftvereket fejlesztő, magánkézben levő svéd Incomit céget. Az ügylet pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra. A BEA tervei szerint WebLogic szoftveréből speciálisan a távközlési szolgáltatók számára kifejlesztett változatot is kínálni fog, ami tartalmazza az Incomit technológiáit.

Noha az intrastruktúra-szoftverek piacán évente mintegy egymilliárd dolláros forgalmat bonyolító BEA Systems az informatikai ipar válsága idején is nyereségesen tudott működni, az utóbbi időben az új licenceladások visszaesésével kénytelen szembenézni. A vállalat a kiutat a különféle iparágak számára testreszabott megoldásokban látja, ennek keretén belül készül a távközlési szolgáltatóknak szánt speciális WebLogic-változat, amelyet egy ipari termelővállalatok számára kifejlesztett verzió követhet. Utóbbinak szerves része lesz a rádiós azonosítócímkék (RFID) kezelése.

A BEA egyre erősödő nyomás alatt áll olyan versenytársak részéről, mint az Oracle és az IBM, valamint a JBoss. Egyes szakértők szerint a BEA-nak felvásárlásokkal kellene erősítenie a túléléshez, ellenkező esetben könnyen lehet, hogy őt magát is felvásárolná egy nagyobb piaci szereplő, például az Oracle. Az elmúlt évek során a BEA több felvásrlást is eszközölt, két év alatt az Incomit az ötödik cég, amelyet a BEA bekebelezett.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról