Szerző: Ady Krisztián

2005. január 6. 12:17

CES: Az év végétől lesz kapható a Toshiba első asztali HD-DVD-rögzítője

[News.com] Consumer Electronics Show, Las Vegas: a Toshiba vezetői szerint az előzetes várakozásoknak megfelelően 2005 végétől már kapható lesz a vállalat következő generációs DVD-rögzítője, mely kék lézere segítségével HD-DVD lemezek kezelésére is képes lesz. Az első HD-DVD-felvevő ára újdonságához képest elfogadható, 1000 dolláros, körülbelül 190 ezer forintos szinten alakul majd.

A Toshiba és az NEC által fejlesztett HD-DVD optikai lemezek akár 30 gigabájtnyi adatot is rögzíthetnek két rögzítőréteg segítségével a lemezek egyetlen oldalán, miközben a jelenleg használatos DVD-lemezek csupán 9,6 gigabájtos kapacitásúak hasonló paraméterek mellett. A vállalat szerint a HD-DVD lemezek interaktív alkalmazásokra és játékok tárolására is megfelelők lehetnek.

A HD-DVD továbbra is versenyben van a rivális Blu-Ray formátummal szemben, a formátumot menedzselő szövetség tagjainak hatalmas kiadókat sikerült meggyőzniük, hogy támogassák a formátumot. Míg a Blu-Ray magáénak tudhatja a Sony Pictures, a Sony tulajdonában lévő Columbia TriStar, az MGM és a 20th Century Fox kiadókat, az NEC és a Toshiba által propagált formátum olyan hatalmas neveket sorakoztatott fel maga mögé, mint a Paramount Pictures, a Universal Pictures, a Warner Bros és a New Line Cinema.

A Toshiba a HD-DVD-rögzítő mellett más új termékeket is bemutat a rendezvényen, például a vékonyabb "katódsugárcsöves", valójában SED-technológiára (surface-conduction electron emitter display) épített televízióképernyőit, melyek alkalmazásával 30 százalékkal kisebb mélységű képcsöves televíziók építhetők. A szórakoztatóelektronikai gyártó hamarosan merevlemezes kamkordereket is piacra dob majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról