Szerző: Budai Péter

2005. január 6. 12:46

Január végén érkezik a MySQL 5.0 bétaverziója

[BetaNews] A MySQL hamarosan befejezi a népszerű adatbázisszerver 5.0-s verziójának fejlesztését, aminek első béta-változata január végére várható -- tudatta a vállalat. A szoftver már elérhető alfa verziói támogatják a mindeddig hiányzó tárolt eljárásokat, a nézeteket és a triggereket. A MySQL 5.0 eredetileg 2004 végén jelent volna meg, azonban fejlesztése átcsúszott a 2005-ös évre is.

Bár a MySQL jelentős népszerűségnek örvend, és gyors tempóban fejlődik, sok olyan funkció hiányzik még belőle, ami szinte valamennyi konkurens termékében már hosszú évek óta elérhető. Ezáltal egyes fejlesztési feladatok elvégzésére, és a meglévő rendszerek MySQL-re történő migrációja nehézkes, több esetben lehetetlen feladatnak bizonyul. Szakértők szerint az 5.0 változat megjelenése sokat változtathat ezen a helyzeten.

Az 5.0 várhatóan a 2.6-os Linux kernel képességeit is kiaknázza majd, ami elsősorban a skálázhatóság növelésében és az aszinkron lemezműveletek gyorsításában nyújt segítséget.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról