Szerző: Ady Krisztián

2005. január 5. 09:42

Békét kötött a HP és a Matsushita az írható DVD-lemezek frontján

[WSJ] Megszületett az első megállapodás, valódi "békeszerződés" a régóta tartó formátumháborúban: a Hewlett-Packard és a Matsushita Electric bejelentette, hogy a másik vállalat által propagált formátumokat is támogatni fogják a jövőben megjelenő DVD-íróikban és egyéb eszközeikben.

Ki ezt, ki azt

Eddig a HP a DVD+RW Szövetség tagjaként a DVD+R és DVD+RW formátumot támogatta PC-be szerelt eszközeiben, miközben a Panasonic márkájú termékeket piacra dobó Matsushita saját újraírható formátumát, a DVD-RAM lemezeket favorizálta asztali készülékeiben és PC-s meghajtóiban. A Matsushita a DVD Forum tagja, mely a DVD-R/-RW formátumokat is menedzseli.

Ettől az évtől kezdve azonban a HP és a Panasonic készülékei mind a DVD+R, mind a DVD-RAM lemezeket képesek lesznek kezelni, tehát az újonnan vásárolt HP PC-kben gond nélkül olvashatók lesznek majd a Panasonic asztali DVD-írói által kezelt DVD-RAM lemezek. Bár a DVD+R formátumot támogatni fogják a Matsushita meghajtói, a DVD+RW újraírható lemezek támogatása nem szerepel a megállapodásban.

Konvergálódó eszközök

A vállalatok megállapodása része annak a folyamatnak, melyet a szórakoztatóelektronikai eszközök és a számítógépek konvergálódása és könnyebben használhatóvá tétele jellemez. A DVD-felvevők és -írók piacán mind a Panasonic, mind a Hewlett-Packard szerint az eladásokat veszélyezteti a formátumok körüli huzavona és az inkompatibilitás. Számos gyártó felismerte már ezt a tényt, és olyan DVD-írókat dob piacra, melyek minden létező formátumot, köztük a DVD-RAM-ot is támogatják.

A Panasonic vezetői szerint a DVD+RW formtáum támogatása azért maradt ki a megállapodásból, mivel a formátum semmilyen másolásvédelmi eljárást sem támogat, így nem használható olyan eszközökben, mint az asztali DVD-írók. A megállapodást egy kicsit árnyalja, hogy míg ezen a piacon lassan csitul a háború a mindent olvasó és író eszközök megjelenésével, a gyártók hamarosan újabb frontot nyitnak a következő generációs Blu-Ray és HD-DVD formátumokkal kapcsolatosan.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról