Szerző: Ady Krisztián

2004. december 22. 15:03

Bolhákat még nem, de elefántokat már megfigyelhet a 650 km magasságba fellövendő dél-koreai szuperfelbontású kamera

A dél-koreai űrkutatási intézet, a Korea Aerospace Research Institute (KARI) bejelentette, hogy az izraeli Eloppal közösen fejlesztett többspektrumú kamerát (multi-spectrum camera, MSC) az Arirang II műholdon keresztül juttatják majd fel a világűrbe 2005 novemberében.

Az Oroszországból indított többfunkciós műholdon elhelyezett digitális kamera két vagy több képet képes egyszerre ugyanarról a területről fotózni, miközben a képek különböző spektrumtartományokban készülnek el. A digitális MSC kamera hatalmas felbontású, a tervezett 685 km-es magasságból 1 méteres felbontású képeket képes készíteni, tehát egy pixel a képen egyméteres területet fog át.

A műhold különleges esetekben akár 150 km-es magasságig is ereszkedhet, majd a kamera a csökkentett magasságnak köszönhetően már 25 cm-es pixelmérettel készítheti el a képeket. Ezzel a megoldással akár fél méteres elmozdulás, helyzetváltozás is regisztrálható a 150 km magasságban készített képek segítségével.

A KARI négy éve fejlesztette a különleges kamerát. A digitális "szem" kifejlesztése 39 milliárd koreai wonba, azaz körülbelül 6,8 milliárd forintba került. A kutatóintézet a következő hónapban kezdi meg a 2009-ben indítandó Arirang III műholdra szerelendő MSC kamera kifejlesztését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról