Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. november 26. 15:34

Versengés az előfizetőkért: hamarosan ADSL-sávszélességet emel az ország összes telefonszolgáltatója

[HWSW] Hamarosan mind a négy távközlési szolgáltató követi a Matáv nemrég megkezdett ADSL sávszélesség-emelését: az Invitel elnyújtva négy hónap alatt, a Monortel egy hét múlva emel majd, az Emitel december 15-től, a Hungarotel pedig decemberben vagy januárban állítja át előfizetőit a gyorsabb kapcsolatra. A feltételek abban megegyeznek, hogy a sávszélesség-emelés nem jár együtt áremeléssel, ám a gyorsulás mértéke eltérő: az Invitel 50, a Monortel és az Emitel 30 százalékkal gyorsít, a Hungarotelnél pedig még egyelőre nem született döntés.

Gyorsít az Invitel és a Monortel

Decemberben kezdődik, és várhatóan 2005 márciusában ér véget az a fejlesztés, melynek révén az Invitel területein élő ADSL-előfizetők sávszélessége is emelkedik -- tudtuk meg a második legnagyobb telefonszolgáltatótól. A sávszélesség növekedése nem jár árváltozással: a némely esetben kétszer olyan gyors hozzáférés ugyanannyiért vehető igénybe majd, mint az eredeti csomag.

A szolgáltató -- a Matávhoz hasonlóan -- a legtöbb csomagnál megduplázza az ADSL-hozzáférések sávszélességét, azaz a 384-esből 512-es, az 512-esből 1024-es, a 768-asból pedig 1500 kbit/sec-os csomagok lesznek. Vidos Tibor, az Invitel külső kapcsolatok és szabályozási vezérigazgató-helyettese lapunk érdeklődésére elmondta: nemcsak a maximális sebesség, de a garantált sávszélesség is megduplázódik az elkövetkező néhány hónapban.

A sávszélesség-emelés menetrendjén még dolgozik az Invitel, így a hol, mikor kérdésekre még konkrét információval nem tudott szolgálni az vezérigazgató-helyettes. Az biztos azonban, hogy az 512/128-as hozzáférés hamarosan kikopik a szolgáltató és partnerei csomagjai közül: a jelenlegi ADSL Light szolgáltatás a korábbi 256/64 kbps-ről ugyan 384/64-re emelkedik, ezen kívül a legolcsóbb, "legkeskenyebb" csomag a 768/128-as lesz.

Kérdésünkre Vidos elmondta: nemcsak az árak, hanem a hűségszerződések is változatlanok maradnak, tehát a gyorsabb internetkapcsolatra szóló szerződés az eredeti időpontjában jár majd le, nem tolódik ki az elkötelezettség határideje. Szerződésmódosításra pedig csak a beruházás legvégén, tehát valamikor jövő év március végén kerül sor. A szolgáltatónak kilenc telefonkörzetben mintegy 22 ezer ADSL-előfizetőjét érintik a változások.

Szintén decembertől -- igaz, rögtön a hónap elején -- emel sávszélességet a Monortel. A szolgáltató három egyéni díjcsomagot kínál palettáján: a 384/64, 768/128 és az 1500/384-es csomagokat. A Monortelnél a letöltés hozzávetőleg 30, míg a feltöltés 50 százalékkal növekszik: az új csomagok 512/128 és 1024/256 lesznek, míg az 1500/384-es csomag sebessége nem változik. A szolgáltató ADSL-árai szintén nem változnak, az ADSL-csomagokra vonatkozó adatforgalmi korlátot pedig korábban eltörölték már.

A Hungarotel és az Emitel is csatlakozik hamarosan

A négy körzetben versenytárs nélkül szolgáltató Hungarotel is sávszélességet emel hamarosan. Szabó László, a Hungarotel sajtóreferense elmondta: bizonyos, hogy két hónapon belül -- tehát még idén decemberben, vagy jövő év elején, januárban -- megtörténik az átállás, mely mind az 1200 ADSL-előfizetőt érinti majd, méghozzá hasonló feltételekkel, mint a többi szolgáltatónál, azaz: nem lesz áremelés, csak az internetkapcsolat sebessége nő. Egyelőre azonban sem konkrét időpont, sem az egyes csomagok változása nincs meghatározva, így nem tudni az új sebességhatárokat sem.

Az Emitel december elsején kezdi az átállást a gyorsabb csomagokra: a jelenlegi 384/64-es csomagból 512/128-as, az 512/64-esből pedig 768/128-as lesz. A változás itt sem jár áremelkedéssel - tudtuk meg a szolgáltató munkatársától.

Bár korábban azt írtuk, eltűnik a 384/64-es csomag az internetszolgáltatók kínálatából, utóbb kiderült: az Emitel és az Invitel megtartja ajánlatában ezt a sávszélességet is. A többi szolgáltató azonban valóban búcsút int a 384-es sebességnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.