Szerző: Budai Péter

2004. november 22. 10:12

Már elérhető az új Windows-felület bemutató verziója

[HWSW] A Microsoft pénteken jelentette meg a Longhorn prezentációs rétegének első tesztelhető változatát. A 2006-ra várható Windows-kiadás grafikus felülete, az Avalon eredetileg csak az új operációs rendszerben lett volna elérhető, azonban a fejlesztők tudatták, hogy szívesen használnák a technológiát a Windows XP és a Windows Server 2003 operációs rendszereken.

Avalon XP-re és Windows Server 2003-ra

A vállalat a CTP (Communitiy Technical Preview) változatot az MSDN (Microsoft Developer Network) előfizetők számára tette elérhetővé. Az MSDN előfizetésekkel gyakorlatilag a Microsoft összes előzetes szoftvere és bétája elérhető, csakúgy, mint a fejlesztéshez és szoftverteszteléshez szükséges programok. Érdekesség, hogy a most kiadott verzió a Longhorn jelenleg elérhető alpháira nem is telepíthető.

A Microsoft eredetileg úgy tervezte, hogy az Avalon a Longhorn részeként lesz csak elérhető, de a vállalat szeptemberben közölte, hogy a prezentációs alrendszer Windows Server 2003-ra és Windows XP-re is meg fog jelenni -- 2006 előtt azonban ez sem várható.

"Ez az a kiadás, amit az ügyfelek rendelkezésére kívánunk bocsátani. Szeretnénk visszajelzést kapni arról, hogy milyen az Avalon XP és Windows Server 2003 alatt" -- tudatta John Montgomery, a Microsoft fejlesztési részlegének marketingigazgatója, hozzátéve, hogy a vállalat mind az Avalont, mind az Indigót (a Longhorn kommunikációs architektúrája) ki fogja adni a meglévő operációs rendszerekre, azonban ez a lépés megváltoztatta az Avalon, az Indigo és a Longhorn fejlesztésének ütemezését is.

Gyakrabban jelennek meg Microsoft termékelőzetesek

A Microsoft idén kezdte meg a CTP előzetes verziók sorozatos megjelentetését. Korábban termékenként átlagosan két béta kiadása volt jellemző, azonban a hosszú fejlesztési idővel rendelkező megoldások esetében az ügyfelek és a Microsoft is szükségét látták annak, hogy gyakrabban jelenjen meg tesztelhető verzió. Ezáltal a szoftveróriás sokkal több észrevételt kap a fejlesztés alatt álló termékről, és a partnerek is folyamatosan figyelemmel kísérhetik a technológia aktuális állapotát.

A CTP szoftverek esetében a hibák száma általában magasabb, mint egy béta verzióban, de sokkal szorosabb kapcsolatot alakít ki a szoftver fejlesztője és annak majdani felhasználója között. Ez a szemlélet kicsit közelít a nyílt forrású szoftverek fejlesztése felé, habár a tesztelők a hibákat kizárólag tapasztalati úton találhatják meg, a forráskód ismerete nélkül, és emiatt annak kijavításában sem tudnak részt venni.

A vállalat a múlt hónapban tette közzé az SQL Server 2005, a .NET Framework 2.0 és a Microsoft új szoftvergyár-koncepcióját bemutató DSL (Domain-Specific Language) készítő eszközének CTP előzetesét. A most megjelent Avalon CTP az XAML (Extensible Application Markup Language) nyelv köré épülve, XML-alapokon ad lehetőséget az alkalmazások felhasználói felületének programozására, ahogy azt már korábbi cikkünkben bemutattuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról