Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 8. 12:32

A BitTorrent fájlcserélő adja az internetes forgalom harmadát

[Reuters] Egy nemrég közzétett felmérés szerint a BitTorrent fájlcserélő felhasználói a teljes internetes forgalom mintegy harmadát emésztik fel, többet, mint más fájlcserélők összesen. A BitTorrent forgalma mellett szinte eltörpül az az adatmennyiség, amennyit a weboldalakon szörfözők töltenek le -- derül ki a brit CacheLogic által publikált számokból. A zeneipar és a filmstúdiók egyelőre nem vették célkeresztbe a BitTorrentet, de szakértők szerint ez hamarosan változhat.

A felhasználók nem maradhatnak névtelenek

Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) pontosan tudja, milyen hatalmas mennyiségű adat, köztük jogvédett filmek, utaznak a BitTorrent hálózaton -- mondta John Malcolm, az MPAA kalózellenes csoportjának igazgatója. "Nagyon hatékony módszer nagy fájlok cseréjére, és rengetegen használják. Jelenleg is vizsgáljuk, mit tehetnénk, mint ahogy minden olyan technológiát szemügyre veszünk, amelyet az emberek lopásra használnak" -- mondta Malcolm. Becslések szerint a filmkalózkodás évente több mint 3 milliárd dollár (~600 milliárd forint) bevételkiesést okoz a stúdióknak.

"Ha valaki azt hiszi, hogy felhasználóként anonimitásban maradhat, nagyon téved" -- tette hozzá az MPAA legfőbb kalózvadásza. Amint arról beszámoltunk, az MPAA hamarosan több mint 200 felhasználó ellen indíthat pert, amely egyfajta elrettentésül is szolgálhat azok számára, akik a világhálóról szerzik be a legújabb anyagokat. Egyelőre persze kérdéses, hogy ilyen tekintetben a filmstúdiók sikereket érhetnek-e el, a felmérések szerint ugyanis a lemezkiadók által indított perek -- amelyeknek a száma már ötezer felett jár -- egy cseppet sem vették el az internetezők kedvét a fájlcserétől, a jogvédett anyagok letöltésétől, megosztásától.

Ki vonható felelősségre?

A BitTorrent főleg nagyméretű fájlok, például filmek cseréjekor hatékony. Az állományokat a szoftver több kisebb részre darabolja és ha egy fájlnak egy része már megérkezett a felhasználó gépére, azt a többi BitTorrent-felhasználó máris elérheti. Így gyakorlatilag minél többen töltenek egy állományt, az annál gyorsabban terjed.

Ahhoz, hogy valaki a BitTorrent hálózatán keresztül töltsön le anyagokat, szüksége van az ún. "torrent" fájlokra, amelyek a letöltéshez szükséges adatokat tartalmazzák. Ezeket az állományokat sok esetben nyilvános szerverek tárolják, az ilyen szerverek üzemeltetői pedig könnyedén elkaphatók -- lennének, ha az Egyesült Államokban élnének, illetve ha a szerverek ott működnének. Az igazság azonban az, hogy a legnagyobb szerverek külföldön vannak, ami lényegesen megnehezíti az amerikai hatóságok dolgát. Az egyik legnagyobb szerver a szlovén SuprNova, ahol elképesztő mennyiségű film, konzolos, valamint PC-s játék, illetve zene található.

Bram Cohen, a BitTorrent készítője nem érzi magát felelősnek azért, mert szoftverével egyesek megsértik a szerzői jogokat. "Számomra ezek csak bitek" -- mondja. Cohen szerint egyelőre nem tudni, vajon Hollywood képes lesz-e megállítani a filmek BitTorrenten keresztüli terjesztését. "A jelenlegi amerikai törvények szerint elég nehéz a szerzőt felelősségre vonni, ha a szoftvert legális célokra is lehet használni, ami a BitTorrentre mindenképp igaz" -- mondta Jonathan Zittrain, a Harvard egyetem jogászprofesszora.

Legális anyagok

A BitTorrenten a jogvédett anyagok mellett számos legális tartalom is terjed, a Red Hat például ezen a hálózaton terjeszti Fedora kódnevű Linux-disztribúcióját. Akik legális anyagokat szeretnének eme ígéretes technológia segítségével magukévá tenni, látogassák meg a LegalTorrents szervert, amely többek között elektronikus magazinokra vagy a zenéinek internetes terjedésében hívő Beastie Boys zenekar dalaira mutató torrenteket tartalmaz. A FileSoup oldalán főleg szabad forrású vagy ingyenes alkalmazásokat találunk, illetve olyan zenekarok anyagait, amelyek nem bánják, ha számaik a hálón terjednek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról