Szerző: Budai Péter

2004. október 19. 08:36

Karcsúbb lesz a Microsoft Windows Server 2003 "R2"

[Microsoft Watch/HWSW] A redmondi szoftveróriás vezetői kitartanak a Windows Server R2 2005-ös megjelenése mellett, azonban ez ismét egyes képességek lefaragásával jár.

[Microsoft Watch/HWSW] A redmondi szoftveróriás vezetői kitartanak a Windows Server "R2" 2005-ös megjelenése mellett, azonban ez ismét egyes képességek lefaragásával jár.

A megjelenési dátum eltolódásának elkerülése érdekében a vállalat az alacsonyabb prioritású, nehezebben megvalósítható újdonságokat kihagyta a 2005 második felében megjelenő R2 bővítményből és csak a Longhorn Serverben jelenteti meg azokat.

A Microsoft illetékesei hétfőn ismételten módosították a Windows Server útitervet, hogy az ügyfelek számára is jelezzék a bekövetkező változásokat. Májusban a Microsoft még úgy tájékozatott, hogy az R2 tartalmazni fogja a Windows Server 2003 első javítócsomagjában eszközölt változásokat, valamint 12-15 Windows Server "feature pack"-et (funkciócsomagot), amiket a vállalat 2003. áprilisa óta adott ki a szerverszoftverhez. Ezek közt megtalálható például az Active Directory Application Mode, a SharePoint Services és a Windows Update Service. Az akkori információk alapján az R2 tartalmazta volna a Network Access Protection és az "Anywhere Access" technológiákat is. Utóbbi a Microsoft következő generációs Terminal Server megoldása lesz.

Kimarad a Network Access Protection és az új Terminal Services

A tervek jelenlegi állása szerint a Network Access Protection legkorábban csak a Longhorn Serverben lesz megtalálható, melynek megjelenése csupán 2007-ben várható. "A Network Access Protection R2-es megjelenése túl sok alacsonyszintű módosítással járt volna" -- ismertette Samm DiStasio, a Microsoft Windows Server részlegének termékmenedzsere a vállalat álláspontját.

Ezzel egy időben a Microsoft kivette a Terminal Services újdonságokat is a jövőre érkező szoftverfrissítésekből és a 2007-es évre halasztották őket. Korábban már felmerült, hogy a "Bear Paw" kódnévvel ellátott Terminal Server kimarad az R2-ből, de ennek hivatalos megerősítésére mostanáig várni kellett.

DiStasio cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint a Windows Server R2 csak 2006-ban jelenne meg; állítása szerint a vállalat tartani fogja a 2005 második felére tervezett kiadási dátumot, ugyanakkor elismerte, hogy még a megjelenés előtt az R2 béta tesztelésének le kell zajlania, de ez szerinte nem vehet igénybe jelentős mennyiségű időt.

Jövőre már használható lesz a hálózati karantén technológia

Az R2 fennmaradó hányada azonban így is jelentős technológiai újdonságokat fog felvonultatni. Az egyik ilyen technológia a VPN hálózati karantén, ami elsőként az ISA Server 2004-ben mutatkozott be és lehet, hogy még az R2 megjelenése előtt elérhetővé válik; egyes becslések szerint ez a Windows Server 2003 jövőre jelentkező első javítócsomagjának elkészültével egy időben várható.

Ellentétben a Microsoft ISA Server 2004 VPN karanténjával, a Windows Server 2003 R2 már képes nem csak a VPN, de a DHCP belépések esetén is a karantén létrehozására, ezáltal a csatlakozni kívánó számítógépek csak kivizsgálásuk után léphetnek be a hálózatba. Ezzel megelőzhető, hogy a biztonsági résekkel rendelkező gépek veszélyt jelenthessenek a hálózat egészére. A karanténba helyezett számítógépek automatikusan hozzájuthatnak a legfrissebb javítócsomagokhoz és vírusdefiníciós fájlokhoz, de a belső hálózat kritikus erőforrásaihoz nem férhetnek hozzá a megfelelő megelőző lépések elvégzése előtt.

Változott a szervertermékek ütemterve is

Májusban a Microsoft bejelentette, hogy a Windows Server változatok ezentúl kétévente követik egymást. Minden nagyobb lélegzetvételű kiadást (mint amilyen a Windows Server 2003 és a jövőbeli Longhorn Server) egy kisebb bővítőcsomag követ majd. (esetünkben a Windows Server 2003 R2) A vállalat hétfőn módosította a szervertermékek ütemezését is, igaz, csak csekély mértékben.

Windows Server ütemterv
2004 Q4 Windows Server 2003 SP1 Release Candidate
2005 H1 Windows Server 2003 SP1
Windows Server 2003 64-bit
Windows Update Services
Windows Server 2003 High Performance Computing Edition SDK
2005 H2 Windows Server 2003 High Performance Computing Edition
Windows Server 2003 R2
Windows Storage Server 2003 R2
Longhorn Server Beta 1
2007 Longhorn Server

A Microsoft 2005 első felében jelentkezik a Windows Server 2004 első javítócsomagjával, aminek közel végleges "release candidate" verziója még idén ősszel elérhető lesz. Ezt követi a Windows Server 2003 for 64-bit Extended Systems AMD és Intel processzorokra szánt kiadása, a Windows Update Services patchkezelő szolgáltatás, valamint a nagyteljesítményű megoldások üzemeltetésére specializálódott Windows Server 2003 High Performance Computing Edition szoftverfejlesztő készlete (SDK).

A vállalat illetékesei szerint 2005 második félévében érkezik a Windows Server 2003 High Computing Edition, a Windows Server 2003 R2, és a Windows Storage Server 2003 R2. Ugyancsak ekkorra várható a Longhorn Server első publikus béta változata. A Longhorn Server 2007-ben kerülhet a boltok polcaira.

A Microsoft szintén hétfőn adta hírül, hogy megállapodást kötött a Cisco Systemsszel Network Access Protection biztonsági technológiájának átjárhatóságáról; ezáltal a Cisco Network Admissions Control és a Microsoft Network Access Protection 2007-re kompatibilisek lesznek egymással. A Cisco nemrégiben hasonló egyezségre jutott az IBM Tivoli hálózati infrastruktúrája kapcsán is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról