Szerző: Budai Péter

2004. október 6. 09:01

Már kihasználhatóak a Windows Longhorn egyes képességei

[News.com] A szoftvermérnök és vállalkozó Paul Colton úgy véli, egy lépéssel a Microsoft előtt járhat. Héftőn Colton vállalata, a Xamlon megjelentette első termékét, egy szoftverfejlesztő készletet, ami webes alkalmazások felhasználói felületének készítését gyorsítja meg. A Xamlon a Microsoft saját, Avalon kódnevű felhasználói felületek fejlesztésére létrehozott, nyilvános technikai specifikációból építkezik, amit a szoftveróriás 2006-ig nem tervez megjelentetni.

[News.com] A szoftvermérnök és vállalkozó Paul Colton úgy véli, egy lépéssel a Microsoft előtt járhat. Héftőn Colton vállalata, a Xamlon megjelentette első termékét, egy szoftverfejlesztő készletet, ami webes alkalmazások felhasználói felületének készítését gyorsítja meg. A Xamlon a Microsoft saját, Avalon kódnevű felhasználói felületek fejlesztésére létrehozott, nyilvános technikai specifikációból építkezik, amit a szoftveróriás 2006-ig nem tervez megjelentetni.

Colton múlt év novemberében kezdte el a vállalat megalapítását, miután a Microsoft bemutatta készülő Longhorn operációs rendszerének új képességeit és a hozzá tartozó új technológiákat, eszközöket a Professional Developers Conference-en (PDC). Az Avalonhoz rendelkezésre álló adatmennyiség alapján Colton megkísérelte létrehozni azt, ami még csak a Microsoft hosszabb távú tervei között szerepel.

"Mi az Avalon egy részét hoztuk létre, méghozzá azt a részét, amire az emberekenek ma van szükségük. Ez amolyan karcsú Avalon-klón" -- ismertette Colton. Az Avalonnal a Microsoft lényegesen egyszerűsíteni kívánja a webalkalmazások felületének kivitelezését. A technológia részeként a szoftvercég kidolgozta az eXtensible Application Markup Language (XAML) jelölőnyelvet, amiben tagek segítségével, és sokkal kevésbé programkóddal lehet alkalmazásfelületeket készíteni.

Az XAML-ről rendelkezésre álló információ alapján a Xamlon létre tudta hozni saját XAML generáló eszközeit. Az XAML által a fejlesztők közel 75 százalékkal kevesebb kód írásával juthatnak el céljaik megvalósításához és javíthatnak web-alapú Windows alkalmazásaik teljesítményén is. Ezen felül az alkalmazások karbantartása, utólagos módosítása is egyszerűbbé válik -- állították a Xamlon vezetői.

Colton termékstratégiája a 90-es éveket idézi, amikor előző cégével, a Live Software-rel futott hasonló köröket. Azt a vállalatot az Allaire később megvásárolta, majd az Allaire megszerzésével a Macromediához került. Colton elmondása szerint a Live Software az évtized vége felé publikusan elérhető specifikációk alapján kezdte meg Java alkalmazásszerverének készítését.

A Xamlon első terméke a Xamlon Professional 1.0, ami a Visual Studio .NET 2003 fejlesztői keretrendszer kiegészítéseként érhető el, és tartalmaz egy futtatási környezetet is, amiben a Xamlonnal írt alkalmazások futtathatóak. Ez a futtatási környezet 600 Kbyte méretű, és letölthető a cég weboldaláról.

A Xamlon révén a fejlesztők megkezdhetik az Avalon nagy programozói érdeklődést kiváltó képességeinek kihasználását, így például lehetőség van a vektor-alapú grafika és a 3D objektumok használatára. A Microsoft technológiája nagyban megkönnyíti a felhasználói felületek tervezését, és egyszerűsége miatt akár a grafikusok is használhatják az XAML nyelvet munkájukhoz.

Az XAML eredeti célja az volt, hogy a Microsoft böngészőjét még mélyebben integrálja az operációs rendszerrel. Emiatt a Xamlonnal írt alkalmazások kizárólag Internet Explorer alatt működnek, azonban a vállalat már dolgozik olyan megoldásokon, amikkel más operációs rendszereken is működésre lehet bírni ezeket a szoftvereket.

Az egyik változat az, hogy a Xamlon a Macintoshra és Linuxra is elérhető Mono projekt lévén lesz képes függetlenedni a Windows platformtól. A Mono gyakorlatilag a Microsoft .NET keretrendszer módosított, platformfüggetlen változata és általa a Windowsra írt alkalmazások minimális, vagy éppen nulla változtatás mellett képesek más operációs renszereken is futni. A Xamlon tervei közt szerepel az is, hogy az XAML technológiát a Java programozók is használhassák.

A Microsoft ütemterve alapján az Avalon a Longhorn részeként debütál 2006-ban, de az Avalont akár a Windows XP-re is fel lehet telepíteni, mint különálló szofterkomponens. A Xamlon már most támogatja a korábbi Windowsokat is, így fut Windows 98-on és Windows 2000-en is. Az Avalon megjelenése után a Xamlon várhatóan átáll majd a fejlesztőeszközök készítésére és felhagy a futtatási környezetek kidolgozásával.

A fejlesztőknek 399 dollárt kell kifizetniük ahhoz, hogy megkezdhessék a Xamlon Professional 1.0 használatát, ami példaalkalmazást, valamint egy Adobe Illustratorból XAML-be konvertáló szoftvert is tartalmaz. A termék megvásárlásához egy éves előfizetés jár valamennyi programfrissítésre. Ennek nagy jelentősége van, hiszen a Microsoft még mindig fejleszti az Avalont és a Xamlonnak minden egyes változással lépést kell tartania. "A vállalatunk feladata az, hogy szinkronban legyünk a Microsofttal és biztosan kompatibilisek maradjunk" -- tette hozzá Colton.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról