Szerző: Ady Krisztián

2004. július 12. 11:45

Jönnek az ATI 0,11 mikronos csíkszélességgel gyártott grafikus processzorai

A DigiTimes információi szerint az ATI Technologies még ebben a negyedévben megkezdi 0,11 mikronos csíkszélességgel készülő R430 és RV410 grafikus processzorai sorozatgyártását, melyeket a tajvani TSMC gyártósorai állítanak elő. Az eddig megszokott jelöléseknek megfelelően az R típusjelzés felső kategóriás, míg az RV jelzés belépő szintű és középkategóriás termékeket jelölhet.

A DigiTimes információi szerint az ATI Technologies még ebben a negyedévben megkezdi 0,11 mikronos csíkszélességgel készülő R430 és RV410 grafikus processzorai sorozatgyártását, melyeket a tajvani TSMC gyártósorai állítanak elő. Az eddig megszokott jelöléseknek megfelelően az "R" típusjelzés felső kategóriás, míg az "RV" jelzés belépő szintű és középkategóriás termékeket jelölhet.

Az új grafikus processzorok a csökkentett csíkszélességű gyártástechnológiának köszönhetően nagyobb teljesítményre lehetnek képesek, miközben előállításuk költséghatékonyabb. Az új processzorok amellett, hogy kevesebbet fogyaszthatnak, kevésbé melegedhetnek, olcsóbban gyárthatók a 0,13 mikronos technológiához képest.

Mind az R430, mind az RV410 várhatóan az X800 sorozat eddigi tagjainál megismert mikroarchitektúrára épül és natív PCI Express támogatással rendelkezik. Az R430 specifikációi egyelőre nem ismertek, de a the Inquirer informatikai bulvárlap szerint az RV410 400 MHz-es órajellel, 800 MHz-es DDR memória-órajellel, 8 pixel futószalaggal és a 2.0-ás shaderek támogatásával kerül majd a végfelhasználókhoz.

A típusjelzésből ítélve a jelenleg elérhető, R420 chipre épülő X800 kártyákhoz képest nem hoz majd szignifikáns előrelépést az új R430 grafikus processzor, azonban a vállalat számára mégis jelentős lépést jelenhet az új gyártástechnológia bevezetése.

A gyártástechnológia-váltás jótékony hatását már egyszer megtapasztalhattuk a Radeon 9600 XT kártyák megjelenésekor, melyek R360 grafikus processzora csökkentett csíkszélességű technológiával készült. A 9600 XT kártyák magasabb órajellel, de hasonló képességekkel kerültek piacra, mint a Radeon 9600 Pro kártyák, melyek 0,13 mikronos, R350 grafikus processzorral rendelkeztek. Az egyelőre nem ismert, hogy a gyártási költségek csökkentése mellett hoz-e hasonló teljesítménynövekedést az R430 grafikus processzor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról