:

Szerző: Vörös Péter

2000. május 30. 18:39

New Orange - hivatalossá vált a hír: a France Telecom 46 milliárd $-ért megvásárolja a Orange-ot ...

Tovább folytatódik tehát a mobiltelefon-ipar konszolidációja: a Vodafone 166 milliárd $-os Mannesmann-felvásárlásának feltétele volt az, hogy a harmadik legnagyobb brit mobiltelefon szolgáltatójától, az Orange-tól (amelyet a Mannesmann nem sokkal korábban vett meg ...) meg kellett válnia a Vodafone-nak - most több hetes huzavona után hivatalosság vált az, hogy a France Telecom fogja megvenni az Orange-ot. A holland KPN Telecom és az amerikai MCI WorldCom szintén esélyes jelöltek voltak egészen az utolsó pillanatig, amikor végül is megállapodott a Vodafone és a France Telecom.
A vételárat illetően a hírek valamelyest ellentmondásosak: 36-46 milliárd $ közé sorolják a különféle hírforrások a France Telecom által fizetendő összeget - a 46 milliárd $-os végeredmény a vételáron kívül az Orange adósságának átvételét, valamint az Orange-nak a nagy-britanniai új mobil licencéért fizetendő díjat is magában foglalja.
A France Telecom-nak 21 millió előfizetője lesz a felvásárlás eredményeként, ezzel a Vodafone (35 millió előfizető Európában) mögé jönnek fel az olasz Telecom Italia Mobile 22,5 millió előfizető) és a német Deutsche Telekom-mal egy szintre - az év végére pedig már 30 millió előfizetőre számítanak. Az új cég neve egyébként nem kis meglepetésre - New Orange (!!) lesz. Nem kis győzelem ez az Orange ambiciózus elnök-vezérigazgatója, Hans Snook számára, aki egyben a kb. 146 milliárd $ piaci értékű cég vezetője lesz (Snook jobb keze, Graham Howe szintén megtartja vezérigazgató-helyettesi ill. pénzügyi vezérigazgatói posztját).
Az ügylet várhatóan július végére vagy augusztusra lezárul, ehhez szükség van az európai versenyhatóság jóváhagyására - ehhez esetleg szükség lesz arra, hogy az Orange eladja a spanyol Xfera Movile cégben lévő részesedését, a New Orange létrejöttéhez vezető ügylethez hasonlóan ...

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.