:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 11. 12:15

Új változat bukkant fel a Bagle féregvírusból

[Szezám] Az AVERT, a Network Associates vírusszakértői csoportja magasabb veszélyességi kategóriába sorolta át a W32/Bagle.ab@MM férget. A közlemény szerint az új, UPX csomagolású variáns, amely egy kicsit tér csak el a korábbiaktól, közepes veszélyt jelent az otthoni és a vállalati felhasználók számára egyaránt. Az új besorolást az előfordulás gyakoriságának növekedése tette indokolttá.

[Szezám] Az AVERT, a Network Associates vírusszakértői csoportja magasabb veszélyességi kategóriába sorolta át a W32/Bagle.ab@MM férget. A közlemény szerint az új, UPX csomagolású variáns, amely egy kicsit tér csak el a korábbiaktól, "közepes" veszélyt jelent az otthoni és a vállalati felhasználók számára egyaránt. Az új besorolást az előfordulás gyakoriságának növekedése tette indokolttá.

A vírus jelen változatát 4-5 nappal ezelőtt fedezték fel, de csak tegnapra érte el a közepesen veszélyes fokozatot. A Bagle.ab rendkívül hasonlít a Bagle.aa variánsra, az AVERT kutatói az Egyesült Államokból kapták a legtöbb jelentést, de egy-két eset Japánban, Németországban és Hollandiában is előfordult. Az AVERT szerint a Bagle.aa a mai napon még terjedni fog, de körülbelül holnapra eltűnik.

A W32/Bagle.ab@MM vírus is tartalmaz saját SMTP levelező motort, amellyel -- hamis feladót feltüntetve -- továbbküldi magát a számítógépen talált fájlokból összegyűjtött címekre. A vírus tartalmaz továbbá hátsóajtó komponenst is, amely megnyitja a 2535-ös TCP port-ot, és értesítést küld a készítőnek egy 5.php nevű kód lehívásával számos, többek közt német és orosz oldalról. Jelen pillanatban az oldalak egyikén sem található ilyen kód.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.