Szerző: mz

2000. május 26. 21:11

Digitális megfigyelőrendszerek

A Texas Instruments új területet fedezett fel magának, mely érdemes az elektronikai óriás figyelmére: ez a digitális felvevőkkel szerelt biztonsági rendszerek piaca.
A Panasonic Security and Digital Imaging egysége egy digitális felvevőt mutatott be a TI TMS320C6x DSP-jére alapozva. A kis- és középméretű cégeknek ajánlott berendezés körülbelül háromszor akkora játékidőt tud rögzíteni, mint a hagyományos, VHS kazettára dolgozó rendszerek. A TI reményei szerint a DSP alapú digitális, merevlemezes felvevő rendszerek hamarosan széles körben elterjednek.
A merevlemezes felvevők számtalan előnnyel rendelkeznek a hagyományos, analóg rendszerekhez képest: strapabíróbbak, tartósabbak, mint a VHS kazetta, nagyobb felbontást és képminőséget nyújthatnak, illetve egyszerűbb a megfigyelés, a képmanipuláció is, akár Interneten keresztül.
A hagyományos rendszereknél általában több kamera képét vezetik egy központi szobába, ahol a képet VHS kazettára rögzítik. A szalag játékidejének kímélése miatt sokszor csak 1-5 képkockát vesznek fel másodpercenként, ami csökkenti a képminőséget.
A merevlemezes rendszereknél lehetőség van arra, hogy csak mozgás érzékelése esetén kezdődjön meg a felvétel, vagy arra, hogy másodpercenként egy-egy képet rögzítsünk, majd ha mozgást érzékel a rendszer, 15 képckocka/másodperc sebességre gyorsítson. (Személy szerint nem látom át, hogy hagyományos rendszernél erre miért nincs mód.)
A videokamerák, digitális felvevők és digitális hálózati videoszerverek piaca 1.1 milliárd dollárra tehető ez évben, növekedését 25 százalékra becslik a piackutatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról