Szerző: mz

2000. május 26. 19:38

IBM szupergép Finnországban

A finn akadémiai szuperszámítógépes központ egy nagyteljesítményű IBM RS/6000 SP rendszerre szavazott - aki megveszi, az a finn oktatási minisztérium lesz. Ha telepítik a számítógépet, az Európa legnagyobb teljesítményű gépe lesz.
Az új IBM RS/6000 SP a sakkjátékról ismertté vált "Deep Blue" utóda, telepítése ez év októberében várható. A gép egy Cray T3E-t fog felváltani. A RS/6000-res teraflop nagyságrendű teljesíténye másodpercenként egytrillió művelet elvégzésére teszi képessé, amivel 150-szer gyorsabb, mint a három évvel ezelőtt Kaszparov ellen sakkozó elődje. Ára 4,5 millió USD.
Az új gépet a finnek csúcseljesítményt igénylő kutatási tervezetekben, többek közt anyagfizikai és kvantumkémiai területeken, illetve időjárás-előjelzési feladatokra is fel fogják használni. 2002-ben tovább bővítik, az IBM Power4-es mikroprocesszorait fogja megkapni - több száz darabot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról