Szerző: Budai Péter

2004. április 5. 10:44

Csak jövőre jelenik meg a Windows Longhorn bétája

A Microsoft komoly erőfeszítéseket tesz a Windows XP biztonságosabbá tétele érdekében, ez azonban a jövő évre csúsztatja az új generációs operációs rendszer, a Longhorn tesztelhető verziójának megjelenését. A Microsoft elsődleges fontosságúnak tekinti a jelenlegi Windows verziók biztonságosságának javítását, aminek eredményeképpen még ebben az évben meg fog jelenni a Windows XP és a Windows Server 2003 következő szervízcsomaga.

A Microsoft komoly erőfeszítéseket tesz a Windows XP biztonságosabbá tétele érdekében, ez azonban a jövő évre csúsztatja az új generációs operációs rendszer, a Longhorn tesztelhető verziójának megjelenését. A Microsoft elsődleges fontosságúnak tekinti a jelenlegi Windows verziók biztonságosságának javítását, aminek eredményeképpen még ebben az évben meg fog jelenni a Windows XP és a Windows Server 2003 következő szervízcsomaga.

A Microsoft nyárra ígérte a Longhorn bétaverziójának kiadását, de az új operációs rendszeren dolgozó fejlesztők egy részét átcsoportosította a szervizcsomagok elkészítésére -- tudatta Jim Allchin, a Microsoft platform csoportjának alelnöke. "Nem hiszem, hogy ebben az évben meg fog jelenni" -- válaszolt Allchin arra a kérdésre, hogy a vállalat betartja-e a Longhorn béta kiadásának ígért határidejét. Hozzátette, hogy a Longhorn kevésbé lényeges technológiái közül kihagynak párat, hogy ezzel is gyorsítsák a fejlesztést. "Ha még most sem tudjuk, hogy egy adott dolgot hogyan oldanánk meg, akkor ideje úgy határozni, hogy nem tesszük bele a jelenlegi kiadásba."

Allchin elmondta, hogy a spekulációkkal ellentétben a Longhorn előtt nem jelenik meg egy köztes Windows-verzió. A Windows Reloaded néven emlegetett termék mindössze a Windows XP számára kifejlesztett eszközök és alkalmazások összessége, amit az XP újabb felhasználóinak megnyerése érdekében vetnek be. A Windows XP Service Pack 2 nyáron, míg a Windows Server 2003 Service Pack 1 az év második felében várható.

"A Windows XP SP2 egy fenenagy kiadás" -- közölte Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója. "Jelentős átcsoportosításokat hajtottunk végre... ha ez a Longhorn egyes technológiániak elhagyásával, vagy megjelenésének csúszásával jár, akkor is a legfontosabb az XP SP2 mielőbbi megjelentetése a biztonság növelése érdekében. Sok fejlesztő, aki korábban a Longhornon dolgozott, most az XP SP2 fejlesztésében vesz részt. Ha ezeket költségeknek tekintjük, akkor hatalmas költségekről beszélünk."

"Az SP2 fejlesztéséhez személyesen csoportosítottam át a vállalat egy nagyobb részét, mivel meggyőződésem, hogy a biztonság kérdéseiben teljesen új megközelítést kell alkalmaznunk" -- állította Allchin, ugyanakkor nem zárta ki a Longhorn bétájának idei kiadását sem. "Lehet, hogy sikerül. Az egész azon múlik, hogy hogyan haladnak a dolgok a Windows Server 2003 SP1 és a 64 bites verzió kiadásával."

Március elején a Microsoft bejelentette, hogy más termékeinek megjelenése is csúszni fog; ez többek között az SQL Server Yukont, és a Whidbey kódnevú fejlesztőkörnyezetet érinti. Míg korábbi ígéretek szerint a szoftverek ebben az évben jelentek volna meg, tényleges kiadásukra a jövő évig kell várni.

A Longhorn megjelenésének késleltetését már sokan készpénznek vették az elmúlt hónapok során. A mostani csúszás további kérdéseket vet föl a cég ambíciózus terveinek megvalósításával kapcsolatban, aminek legjelentősebb eleme az új operációs rendszer.

"Ez az egész esemény nem túl meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy mennyi visszajelzést kaptunk a biztonsági problémákkal kapcsolatban, és hogy a vetélytárs, a Linux legnagyobb előnye biztonságosságában rejlik" -- fejtette ki véleményét Steve O'Grady, a RedMonk elemzője. "Ugyan érthető taktikai lépés a Longhorn késleltetése, mégis nehéz helyzetet teremt a vásárlók számára, mivel nem tudják, mikor számíthatnak az új kiadásra" -- tette hozzá.

Allchin elmondta, hogy a május 4-7 között megrendezendő WinHEC (Windows Hardware Engineering Conference) rendezvény keretében újabb fejlesztői előzetest adnak ki a Longhornból. Az első, és jelenleg is egyetlen, fejlesztőknek szánt változatot a múlt év végi PDC (Professional Developers Conference) során tette elérhetővé a Microsoft.

A WinHEC-en kiadásra kerülő verzió sok új tesztelhető képességet és kódot fog tartalmazni. Allchin elmondása szerint "a PDC-n kiadott változat teljesítménye nem volt igazán jó. Szeretnénk elérni, hogy minden fejlesztő számítógépén ez az operációs rendszer fusson, de ehhez kényelmesen használhatónak kell lennie, ami a PDC-verzióról nem mondható el."

A vállalat még nem közölte, mikor fog érkezni a Longhorn végleges kiadása, de elemzők szerint 2006-ra, vagy még későbbre várható. Allchin sem kívánt megjelenési időponttal szolgálni. "Nem fogok az RTM (Release To Manufacturing) verzió megjelenési időpontjával kapcsolatos jóslásokba bocsátkozni. Tisztában vagyok azzal, hogy a PDC óta tömérdek visszajelzést kaptunk, és ezek alapján hosszú út áll még előttünk."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról