:

Szerző: Vörös Péter

2000. május 25. 08:12

Intel: 2 milliárd $-os gyár réz-alapú chip-ek termeléséhez - 2002 elejétől ...

A helyszín Új-Mexikó lesz, a gyártandó termékek: a jövő Itanium és Pentium processzorai, a tervezett állomány: 500-1000 fő, alapterület: 93 ezer négyzetméter. A projekt nagyságát jól jelzi az, hogy az Intel az idei egész évre összesen 5-6 milliárd $-os tőkeberuházást tervezett és már ez is jóval nagyobb a korábbi évekre jellemző szintnél.
Az új gyárban már 300 négyzetmilliméter átmérőjű lapkák fognak készülni, szemben a jelenlegi 200 négyzetmilliméterrel - terület szempontjából ez több, mint kétszeres növekedést jelent, költség szempontból pedig 30%-os költségmegtakarítást. Az áramot az alumíniumnál jobban vezető réz használata az áramkörök egy részénél kevesebb hőtermelést és magasabb elérhető órajelet eredményez (az AMD júniusban tér át a réz-alapú technológiára, többek között a drezdai gyárában gyártandó Thunderbird chip-ekkel).
Az új Intel gyár már a 0,13 mikronos gyártási technológiát fogja használni, szemben a jelenlegi 0,18 mikronos eljárással, ami további költségcsökkentésekhez és termelésnövekedéshez fog vezetni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.