Szerző: Bodnár Ádám

2004. február 12. 13:16

Bemutatta valaha gyártott legkisebb noteszgépét az IBM

[Mmd] Az IBM bemutatta újjászületett, szuperkönnyű hordozható számítógépét, a ThinkPad X40-et. Mindössze 1200 grammos tömegével az új X40 az eddigi legvékonyabb és legkönnyebb ThinkPad.

[Mmd] Az IBM bemutatta újjászületett, szuperkönnyű hordozható számítógépét, a ThinkPad X40-et. Mindössze 1200 grammos tömegével az új X40 az eddigi legvékonyabb és legkönnyebb ThinkPad.

Az Intel Pentium M processzorra és Intel i855GM chipkészletre épülő noteszgép Intel 802.11b, IBM 802.11b/g, vagy IBM 802.111/b/g vezeték nélküli hálózati vezérlővel rendelhető, de emellett Bluetooth adóvevőt is elhelyeztek benne. A fentieken kívül az X40 valamennyi modellje alapfelszerelésként modemet, Gigabit Ethernet hálózati kártyát és infravörös portot tartalmaz. A ThinkPad X40 20 százalékkal kisebb és 25 százalékkal (400 grammal) könnyebb elődjénél, a ThinkPad X31-nél. A vállalat állítása szerint az X40 akkumulátoros üzemideje akár 7,5 óra is lehet, kiegészítő akkumulátorral ez 10 órára növelhető.

A számítástechnikai piacon elsőként az IBM mutatta be új eszközökből álló, beépített, indítás előtti biztonsági rendszerét, az ún. Rescue and Recovery with Rapid Restore-t, amely megtalálható a ThinkPad X40-ben is. A rendszer eszközei egyetlen gombnyomásra megoldják a legáltalánosabb számítógépes problémák nagy részét, beleértve vírusok, hiányzó rendszerfájlok és sérült szoftvermeghajtók kezelését is.

Mivel az IBM új helyreállítási eszközeinek nagy része a számítógép operációs rendszerén kívül működik, az irodai műszaki támogatástól távol lévő üzleti utazók akkor is lehetőséget találhatnak a számítógéppel kapcsolatos problémák megoldására, ha a Windows el sem indul. Az IBM berkeiben csak "mentőcsónak" néven ismert alkalmazás segítségével a felhasználók maguk is helyreállíthatják a sérült fájlokat, így szükségtelenné téve a help desk hívásokat és kiszállásokat, mely végső soron az informatikai kiadások csökkenését eredményezi.

A ThinkPad X40 érdekessége még az autókban használt légzsákokhoz hasonló elven működő IBM aktív védelmi rendszer, amely a merevlemezben található chip segítségével érzékeli a rendszer mozgását, és nagy gyorsulás -- zuhanás -- esetén a író/olvasó-fejet ideiglenesen parkoló pályára állítja. Ez a funkció leejtés esetén segít megelőzni a merevlemez sérülését és a teljes adatvesztést, melynek köszönhetően az állásidő és a garanciaköltségek is csökkennek.

Az IBM ma bemutatta a ThinkPad X31 új, szuperkönnyű modelljeit is. A ThinkPad X31 új generációja 1,7 GHz-es Intel Pentium M processzorral, és 1,6 kilogrammos tömeggel büszkélkedhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról