Szerző: zsozso

2000. május 23. 18:13

Quantum 12.7EX beteg elektronikával

Tegnap egy olvasónk kért segítséget, mert elromlott az winchestere elektronikája és egy másikat szeretne helyette. Hírszerkesztő kollégám, Bzd reagált. Vicces kezdünk átmenni belsős fórumba:)
    Jól gondolom, hogy emberünk elektronikát akar cserélni a vinyójában? Azt hiszem ezt nem kéne. Anno a Kürt Computer igazgatója (ő talán ért a dolgohoz, mert vinyókkal foglalkoznak) írta, hogy nem jó ötlet elektronikát cserélni a vinyón. Hogy miért nem? Mert ezen van a firmware, amiben a gyárilag rossz szektorokat (a jelenlegi technológiával nem lehet tökéletesen hibamentes lemezeket létrehozni) rögzítették, így ezekre nem írhat a vinyó. (szerintem gyakorlatilag nem is látja őket). Ezek a hibás szektorok úgy jellemzőek egy vinyóra, mint emberre az ujjlenyomat. Namost, ha kicseréled az elektronikát, még ekár egy ugyanilyen vinyójéra is, akkor is nagyobb esélyed van megnyerni a lottó ötöst, mint pont egy ugyanott hibás vinyót. Ugyanis az új elektronika firmware-jében más területek vannak letiltva, talán pont azok, ahol az értékes adatok vannak. Illetve hibás területek nincsenek letiltva.
Nos, mi már többször is megtettük az elektonika cserét. Csak annyi történik, hogy esetleg felkerül egy-két bad sector. Egyébiránt annak idején volt egy szoftverkám IBM-hez, mellyel újra lehetett generálni a lemezt. Ez arra jó, ha rontópál le akarja gariztatni a winyóját, és ezért badsectorosítja, akkor ezzel a badsectoros rész letilt, a winyó pedig kajak hibátlan utána, s az urge suxx. Sőt még a saját nevedet is beírhatod a firmwarebe, s akkor nem azt írja ki, hogy IBM DLAxxxx, hanem akár azt is, hogy KISPISTA DRIVEOCSKAJA:)

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról