Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

A Dell és a Hewlett-Packard is a Blu-Ray-t támogatja

Ady Krisztián, 2004. január 13. 18:20
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Dell és a Hewlett-Packard hétfőn jelentette be, hogy a vállalatok csatlakoznak ahhoz a 10 céghez, mely a Sony által fejlesztett, következő generációs, kék lézert alkalmazó, nagy kapacitású Blu-Ray formátum mellett teszi le a voksát. A Dell és a HP jelentős támogatónak számít, hiszen a világ két legnagyobb PC-gyártójáról van szó. A Blu-ray technológia segítségével akár 4 órányi nagyfelbontású HDTV anyag rögzíthető egyetlen DVD méretű, 12 cm-es lemezre.

A Dell és a Hewlett-Packard hétfőn jelentette be, hogy a vállalatok csatlakoznak ahhoz a 10 céghez, mely a Sony által fejlesztett, következő generációs, kék lézert alkalmazó, nagy kapacitású Blu-Ray formátum mellett teszi le a voksát. A Dell és a HP jelentős támogatónak számít, hiszen a világ két legnagyobb PC-gyártójáról van szó. A Blu-ray technológia segítségével akár 4 órányi nagyfelbontású HDTV anyag rögzíthető egyetlen DVD méretű, 12 cm-es lemezre. "A HP szerint a Blu-ray lehet a leginkább felhasználóbarát technológia a következő generációs tárolóeszközök számára" -- mondta John Romano,a HP alelnöke közleményében.

A Blu-ray formátum jelentős ellenfélre talált novemberben, amikor a Toshiba és az NEC beterjesztette és elfogadtatta saját, HD-DVD névre keresztelt formátumát a DVD Forummal. A HD-DVD bizonyos paramétereiben jobb választásnak tűnhet mint a konkurens Blu-Ray, ugyanis a jelenleg alkalmazott DVD-lemezekkel is kompatibilisak lehetnek a HD-DVD készülékek.

A Blu-Ray-t fő támogatói a Dell és a HP mellett a Hitachi, az LG, a Philips, a Sony és a Thomson. A DVD Forum több mint 220 vállalatot tömörít egyetlen, bár közel sem egységes szervezetbe.

A kék lézert alkalmazó technológiák közötti versenyt "természetesen" a stúdiók, filmkiadók fogják eldönteni. A Blu-Ray itt már előzésbe kezdett: a specifikáción alapuló BD-ROM (csak olvasható) formátum kifejlesztését a Hollywood-i stúdiók és a Blu-Ray csoport egyes vállalatai végzik. Az első BD-ROM készülékek várhatóan 2005 végére jelenhetnek meg a kereskedelmi forgalomban.

A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!