:

Szerző: roberto

2003. december 16. 08:10

A Linuxvilág magazin decemberi számának tartalmából

A lap e havi számában a Láttok-hallottuk

A lap e havi számában a Láttok-hallottuk rovat a szokásos rövid híreken, ismertetőkön túl az FSF.hu alapítvány erdélyi útjáról is beszámol, részletesen olvashatunk továbbá a Linuxvilág nemzetközi testvérlapjának, a Linux Journalnak a 2003-as közönségdíjairól. A Vezérfonal rovat legérdekesebb cikkének témája az egyesült államokbeli Genomtudományi Központ (GSC, Genome Sciences Centre) linuxos rendszereinek bemutatása, ahol az idén áprilisban ezen rendszerek segítségével állapították meg alig néhány nap alatt a SARS vírus genomjának nukleotidsorrendjét (A SARS vírus genetikai állományának megfejtése, Martin Krzywinski, Yaron Butterfield).

A Szaktekintély rovatból megtudhatjuk, hogy mit kezdhetünk a hagyományos tűzfalakkal nehezen szűrhető Kazaa peer-to-peer rendszer által generált forgalommal. A szöveg bemutatja a P2Pwall projektet, illetve a projekt keretében fejlődő ftwall programot, amely a Linux netfilter/iptables-alapú csomagszűrő rendszerét a Kazaa által használt FastTrack protokoll ismeretével kiegészítve képes megbirkózni az egyébként ravaszul megtervezett FastTrack rendszerrel (Biztosítsuk be hálózatunkat a Kazaa ellen!, Chris Lowth).

Új cikksorozatként indul a decemberi számban a Qt könyvtár alatti objektumközpontú adatbázis-kezelés bemutatása, az első részből kiderül, hogyan kapcsolódhatunk egy adatbázis-szerverhez, illetve hogyan kérdezhetünk le és listázhatunk adatokat szöveges módban (Egységes és objektumközpontú adatbázis-kezelés, Nyíri Imre). A Dobbantó rovat új, várhatóan elődjéhez, az operációs rendszerek működését bemutató tizenhat részes cikksorozathoz hasonlóan nagyobb lélegzetű sorozatának témája a hálózatok működése, az első rész néhány alapfogalmat mutat be (Hálózatok, Garzó András).

A lapnak láthatóan egyre több mondanivalója van a kezdő felhasználók számára: az e havi számban két írás is foglalkozik a SuSE Linux használatával, a Hogyan térjünk át Linuxra lépésről lépésre (Komáromi Zoltán) a KDE alapjait, illetve a SuSE YaST nevű beállítóprogramjának legfontosabb tulajdonságait ismerteti, de olvashatunk a SuSE Linux telepítéséről (Linuxos kiszolgálót mindenkinek!, Illés Viktor) és egy cikksorozat indul a kezdő Debian-felhasználók számára is (Debiant otthonra, Szy György)

A magazin CD-melléklete a Gentoo Linux 1.4-es kiadásának egy változatát tartalmazza (Live CD Installation), amely mindent tartalmaz ahhoz, hogy egy előre fordított, működő Linux rendszert telepítsünk. A magazinban közölt írások egy része (köztük például a Kazaa-forgalom szűréséről szóló útmutató) az előzetes regisztráció után a www.linuxvilag.hu oldalon is elolvasható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.