:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 13. 13:18

Az Intel szerint minden a terveknek megfelelően halad a Prescott megjelenésével kapcsolatban

Az Intel képviselői megerősítették, hogy még az idei évben megkezdődik a Prescott magos Pentium 4 processzorok szállítása a PC-gyártók felé, a chipek azonban csak a jövő év elején kerülnek kereskedelmi forgalomba.

Az Intel képviselői megerősítették, hogy még az idei évben megkezdődik a Prescott magos Pentium 4 processzorok szállítása a PC-gyártók felé, a chipek azonban csak a jövő év elején kerülnek kereskedelmi forgalomba.

A 90 nanométeres csíkszélességgel készülő lapkák lesznek az Intel történetének egyik leggyorsabban "felfutó" termékei -- állítja Brian Fravel, asztali processzorokért felelős marketing-igazgató. "A 90 nanométeres technológiánk remekül működik, jelenleg is gyártunk ilyen termékeket és ebben a negyedévben bevételünk képződik ezek értékesítéséből" -- mondta Fravel. Az Intel várakozásai szerint a jövő év során összesen 70 millió Prescott magos processzor kerül a piacra.

Amint az ismert, a csúcskategóriás Pentium 4 mellett hamarosan az Intel olcsóbb termékvonala, a Celeron is a Prescott magra, illetve annak részben módosított változatára épül majd. A világ legnagyobb chipgyártójának tervei szerint a jövő év során értékesített csúcskategóriás PC-k 60 százaléka épül 90 nanométeres csíkszélességű Intel processzorra, az alsó árkategóriában pedig 40 százalékos részesedést szerez a Prescott-alapú Celeron.

A Prescott magra épülő Pentium 4 processzorok 800 MHz-es front side busszal működnek, 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak és támogatják a Hyper-Threading szimultán többszálú utasításvégrehajtási technológiát. A Prescott módosított változatára épülő Celeronok 533 MHz-es front side busszal járnak, másodszintű gyorsítótárjuk mérete mindössze 256 kbyte és nem képesek a Hyper-Threadingre.

A vállalat természetesen nem csak az asztali, hanem a mobil processzorok esetén is bevezeti a 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiát. Az első, 90 nanométeres mobil Intel processzor a Dothan magos Pentium-M chip lesz, amely 1,8 GHz-es órajelű változatban debütál az év elején és 2 Mbyte méretű másodszintű gyorsítótárral rendelkezik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.