Szerző: Bodnár Ádám

2000. május 22. 21:16

A VIA tervei... Cyrix III, Samuel, Ezra

A VIA Cyrix III processzornak elkészült a 3.2 változata, amely az előzetes mérések szerint az előző (3.1) kiadásnál kb. 10% gyorsabb. Az "update"-elt processzor a nyáron kerül a boltokba, de hamarosan leváltja majd a Samuel CPU.

A Samuel kódnéven ismert processzort ezen a nyáron mutatják majd be, érdekessége a 2x64 Kbyte Level 1 cache, emellett a processzor másodszintű gyorsítótárat nem tartalmaz majd, ami nagyon könnyen a teljesítmény rovására mehet. A Samuel 566 MHz-en debütál.

A VIA a Duron ellenfelének szánja a Samuel2 processzort, ami a Samuel magja mellett 64 Kbyte másodlagos cache-t tartalmaz, és 700 MHz sebességen indul.

A VIA Ezra a következő év nagy dobása lehet: 0,13 mikronos csíkszélességű gyártástechnológia, 256 Kbyte másodlagos gyorstár, 266 MHz (DDR) rendszerbusz! A processzor várhatóan 900 MHz-en debütál és tartalmazni fogja az Intel SSE utasításkészletet is.

Amennyiben a processzorokat elég olcsón sikerül piacra dobni, az AMD és az Intel ismét komoly vetélytársra lelhet a "value" számítógépek és a költségérzékeny vásárlók körében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról