Szerző: roberto

2003. november 27. 22:33

Letölthető a SuSE Linux 9.0 nemzetközi változata

[SuSE] A német SuSE Linux AG pontosan egy hónappal a SuSE Linux

[SuSE] A német SuSE Linux AG pontosan egy hónappal a SuSE Linux 9.0 kiadása után bejelentette a rendszer letölthető változatát is. A hivatalos SuSE tükörszerverekről akár közvetlenül FTP-n keresztül is telepíthető OS ugyanazokat csomagokat tartalmazza, mint a dobozos változat, néhány program azonban licencelési okokból kimaradt az FTP-s kiadásból. A cég a rendszer ezen verziójához nem biztosít telepítési támogatást, a telepítés lehetséges módozatairól (FTP, NFS, merevlemez) a telepítési útmutatóban olvashatunk részletesebben.

A SuSE Linux 9.0 múlt héten bemutatott magyar változata nem teljesen azonos a nemzetközi változat FTP-s kiadásával. Az új SuSE disztribúció egyik legfontosabb újdonsága, hogy a telepítő képes az olyan merevlemez-partíciók átméretezésére is, amelyeken NTFS fájlrendszer, azaz Windows 2000 vagy Windows XP található. A 2.4.21-es Linux kernelre épülő rendszer olyan szoftvereket tartalmaz, mint a KDE grafikus munkakörnyezet 3.1.4, az OpenOffice irodai programcsomag 1.1-es verziója, vagy éppen a GIMP képszerkesztő program 1.3-as verziója. A SuSE speciális beállítóeszközeinek a terén is történt néhány változás a korábbi kiadás óta, a rendszer felügyeletére szolgáló YaST számos szerverfunkciót beállító modullal (Samba, DHCP, DNS, TFTP) gazdagodott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról