Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 21. 10:37

Az Intel várakozásai szerint jövőre 70 millió Prescott magos processzor kerül piacra

HIRDETÉS

Paul Otellini
Paul Otellini
Egy tegnapi elemzői konferencián az Intel képviselői bejelentették, hogy a vállalat asztali processzorainak órajele a jövő évben el fogja érni a 4 GHz-et. Ezt természetesen a 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott Prescott magos Pentium 4-től reméli a cég.

Paul Otellini, az Intel elnöke közölte, hogy a Prescott magos processzorok szállítása még ebben a negyedévben megkezdődik, a kereskedelmi bevezetés azonban csak a jövő év elején esedékes. Otellini közölte, hogy az Intel várakozásai szerint a jövő év során összesen 70 millió Prescott magos processzor kerül a piacra.

Amint az ismert, a csúcskategóriás Pentium 4 mellett hamarosan az Intel olcsóbb termékvonala, a Celeron is a Prescott magra, illetve annak részben módosított változatára épül majd. A világ legnagyobb chipgyártójának várakozásai szerint a jövő év során értékesített csúcskategóriás PC-k 60 százaléka épül 90 nanométeres csíkszélességű Intel processzorra, az alsó árkategóriában pedig 40 százalékos részesedést szerez a Prescott-alapú Celeron.

A Prescott magra épülő Pentium 4 processzorok 800 MHz-es front side busszal működnek, 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak és támogatják a Hyper-Threading szimultán többszálú utasításvégrehajtási technológiát. A Prescott módosított változatára épülő Celeronok 533 MHz-es front side busszal járnak, másodszintű gyorsítótárjuk mérete mindössze 256 kbyte és nem képesek a Hyper-Threadingre.

A vállalat természetesen nem csak az asztali, hanem a mobil processzorok esetén is bevezeti a 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiát. Az első, 90 nanométeres mobil Intel processzor a Dothan magos Pentium-M chip lesz, amely 1,8 GHz-es órajelű változatban debütál az év elején és 2 Mbyte méretű másodszintű gyorsítótárral rendelkezik.

Otellini elmondta továbbá, hogy a vállalat az idei évben több mint 100 ezer Itanium processzor értékesítésére számít, ez lényegesen magasabb a korábbi becsléseknél, illetve várakozásoknál.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 21:11

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.