:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 17. 10:31

Szuperszámítógépes projektet indít az Intel

Az Intel 36 millió dolláros projektet indít, amelynek keretében szuperszámítógépes kutatásokat végez. Az Advanced Computing Program célja, hogy növelje a kereskedelemben kapható alkatrészekből összeállítható fürtök teljesítményét.

Az Intel 36 millió dolláros projektet indít, amelynek keretében szuperszámítógépes kutatásokat végez. Az "Advanced Computing Program" célja, hogy növelje a kereskedelemben kapható alkatrészekből összeállítható fürtök teljesítményét.

A Supercomputing 2003 rendezvényen az Intel bejelentette, hogy a Lawrence Livermore National Laboratory részére egy 3840 Itanium 2 processzort tartalmazó fürtöt szállít, amelyet várhatóan decemberben helyeznek üzembe. A Thunder nevű rendszer teljesítménye 20 teraFLOPS (billió művelet másodpercentként), ezzel az NEC Earth Simulator mögött a világ második legnagyobb teljesítményű számítógépe lesz.

A legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeket rangsoroló Top500 lista legfrissebb kiadásán a 10 leggyorsabb rendszer között 4 Intel-alapú rendszer található, az 500 gépből pedig összesen 189 épül a világ legnagyobb félvezetőgyártójának processzoraira. Egy évvel korábban mindössze 56 ilyen rendszer volt a rangsorban. A 189 Intel-alapú fürtből 32 épül Itanium chipekre, fél évvel ezelőtt csupán 19 ilyen gép szerepelt a listán.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.